Laat de mayonaise vallen.

 

Als er iets is dat het hele jaar door op zijn bijna vaste plek in onze frigo aanwezig is, is het wel de vettigste aller sauzen. Een goedje dat bijna uitsluitend uit olie bestaat en naast het beste maatje van de friet ook een soort van redmiddel is ter opsmuk van alle gerechten die wat te droog, te saai, te slap, te flets zijn. Een klets mayo maakt veel goed. Wat zeg ik: twee kletsen mayonaise maken nog veel meer goed! en algauw lepelen wij het goedje naar binnen zonder echt besef hoe zwaar dit weegt op onze gezondheid. Onze arme lever voert na heel wat overuren het hele zootje al snel af richting ‘vetopslag’ want hallo trop est trop en troep is troep! 700 calorieën in 100ml: dat kan tellen. Daarnaast bevat de gemiddelde pot bereide mayonaise naast vetten ook suiker, smaakmakers en tal van conserveringsmiddelen, stabilatoren en dergelijke lichaamsvreemde brol. Afblijven dus! Trouwens alternatieven genoeg:

1. Begin met het maken van je eigen mayonaise en gebruik hiervoor bij voorkeur olijfolie (nog steeds de allerpuurste soort olie bestaande uit enkelvoudig onverzadidgde vetzuren). Alle chemische troep ben je dan tenminste al kwijt. (Het is even zoeken naar de perfecte samenstelling maar na drie pogingen heb je het zeker beet en mayonaise bewaart lekker lang dus maak een ferme pot)
2. Leng je mayonaise aan met koud water als slasaus
3. Leng je mayonaise aan met yoghurt of kwark (half op half) als dressing
4. Leng je mayonaise aan met sojaroom als dip
5. Ga voor puur en meng yoghurt met kwark en je hebt helemaal geen mayonaise nodig (of misschien een lepeltje dan voor de smaak)
6. Maak een tofunaise*
7. Maak een soyanaise*
8. Experimenteer met andere dipjes (chilidip, avocadodip, tomatensalsa, raita, chutney)*

Meer dan genoeg mogelijkheden voor lekkere sausjes! En pas op voor de sluipmayonaise in bereide gerechten met als meest gevaarlijkste het broodbeleg (tonijnsla, eiersla,…), bovendien zitten ook deze prakjes vaak vol suiker en bewaarmiddelen. Een aanval op onze gezondheid alweer.

*Vraag je purecookingworkshop of purecookingcoaching aan voor het leren bereiden van pure alternatieven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.