Fair Festival

Zo vol stond dokmarkt nog nooit. Maar liefst zeventig standhouders hadden zich aangemeld om van het Fair Festival een feest te maken voorbije zaterdag. Een festival en beurs waar bedrijven en organisaties, voor wie ecologie geen loze boodschap is maar de invulling van een nieuwe levenswijze, hun ding konden tonen. Tijdens dit evenement, dat -chapeau!- volledig uit de grond werd gestampt door restaurant Avalon, werd duidelijk dat het echt anders kan en dat je daar niks essentieels voor moet laten maar integendeel kan genieten van zoveel meer terwijl je toch consumindert. De aanwezigen kregen hier een heel positief signaal en het bewijs dat er alternatieven zijn, dat het mogelijk is om je leven zo in te richten dat je het milieu spaart en jezelf toch verwent.

Een schitterende nazomerdag kreeg het fair festival alvast gratis en voor niks cadeau. Dok bruiste als een vakantiestad waar groot en klein dit keer eens gezond mochten komen genieten. De gentse havenlucht houden we buiten beschouwing en ook het terras ging nog steeds gehuld onder cocacolaparasols maar alle bars schonken een eindeloze keur aan puur sap, tonic zonder quinine, sulfietvrije wijntjes en ander kostbaar vocht. Een eetstand lokte met de geur van barbecue waar rib noch bil lag te sudderen. De hele dag kon je er proeven van eerlijk eten, vegetarisch en biologisch, vers en o zo gezond. Maya en La vie est belle lieten de aanwezigen proeven van gebakken seitan waar geen steak tegenop kan, burgers in alle smaken en vormen waar geen koe aan te pas komt en chocoladetruffels van jawel tofu. Geen mens die het geloven zou maar daar zo waar als wat op je tong.

Maar ook de uiterlijke mens kon zich laten verwennen bij het betere ecokledingmerk waar je jeans van hennep of katoen geen aanslag betekent op het ecosysteem van de blauwe planeet en dan voornamelijk voor zijn armste landen en bewoners. Mud jeans, Today is a good day en Vai Verde zijn maar een paar van de hippe bedrijfjes die ons graag hullen in zuivere stoffen. Ok je betaalt iets meer dan in de doorsnee H&M maar de kwaliteit van je outfit kan tegen meer dan een stootje en laat je huid ademen. De behandeling van doorsnee katoen is verantwoordelijk voor 10% van de totale milieuvervuiling en dan zwijgen we nog over de levensomstandigheden van de katoenboeren.
Op vlak van lichaamsverzorging konden de aanwezigen al evenzeer hun slag slaan. Nagellak zonder zware dissolvants, zeep en lotion zonder parabenen, crèmes op basis van aloë vera, kruiden en voedende oliën. Het viel allemaal ter plekke te testen.
Voor meer gedegen achtergrond rond ecologie kon je terecht bij verenigingen als Natuurpunt en Oikos, het Gents Milieufront en EVA. Niet alleen lieten zij een greep uit hun fijne lectuur zien maar ze gaven met plezier uitleg over het hoe en waarom van minder vlees eten, anders omgaan met energieverbruik en het belang van natuurbehoud.

Daarnaast werd veel aandacht besteed aan wonen in de vorm van allerhande stands over verwarming, passief bouwen, ecologische verven, isolatie en noem maar op. De onderbouwde en professionele aanpak toonde meteen dat het hier wel degelijk over geteste en uiterst werkbare kennis gaat en niet over een terugkeer naar de middeleeuwen. Ook voor de fijnere tuin kon je terecht bij compostbereiders en bioboeren, standjes met inheems plantgoed en ander schoon kruid. Je kreeg meteen goesting om je handen vuil te maken.

Ons steedse lijf kon zich nadien laten verwennen met een massage of zich overgeven aan een workshop yoga of tai chi want wie beweegt, leeft beter. Dat is geweten. Ik liet me echter verleiden door de stand van Amala waar de bedden op wolken leken want gevuld met de fijnste materialen een verademing voor elk lijf. Ondertussen was lowimpactman Steven Vromman druk doende met zijn LIMmobiel, een ecobakfiets vol mogelijkheden waar je je een smoothie kon fietsen, een sojaworstje kon zonnebakken of een zonnedouche kon nemen. Bij het naar buitengaan werden we nog verwend met rijstmelk en een douchezandloper (van 5 minuten douchen kan je ook genieten).

Fair festival bezorgde mij in elk geval een warme douche en een concrete oppepper voor mijn ecogedachtengoed en gaf mij weer net die duw in de rug die nodig was om wel die drinkbus te vullen, de fiets te nemen als het regent en Ecover te promoveren tot onmisbaar produkt in heel het huis.

www.fairfestival.be
Fijne foto’s zie je hier en hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.