Rapensoep met salie op zondag (Soepweek)

De rapensoep was er ook eentje op vraag. De 100ste fan van de kookeetleefpagina op facebook had de eer en het genoegen een seizoensgroente naar smaak te kiezen voor de zondagsoep en dus ging ik aan de slag met deze winterse knollen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn hart een beetje vasthield voor het eindresultaat. Rapen hebben een vrij specifieke en misschien soms zelfs te bepalende smaak. Niet iedere proever kan dat appreciëren. Deze groente wordt al snel enkel geassocieerd met boerenkost als hutsenpot en stoemp. Nergens voor nodig zo bleek! Rapen versoepen is een heel goed idee. Ze smaken zacht en romig en hun wat aardse smaak wordt eerder een nootachtig parfum. Zeker wanneer je ze blust met een scheut single malt. Tja, het is zondag!

En zo kwamen we meteen aan ons laatste soepje van de soepweek. Ik hoop dat de herfst er deze week een beetje warmer op werd. En dat jullie zin hebben gekregen om zelf aan de slag te gaan met seizoensgroentjes. Het is een prima manier om de komende maanden lief te zijn voor je lijf zonder al te veel inspanning. Soep is hoogstwaarschijnlijk één van de minst arbeidsintensieve gerechten en toch kan je er je creativiteit flink op botvieren en profiteer je van al het goede van je groenten. Voor kinderen is soep vaak de beste methode om hen groenten te laten eten waar ze anders misschien hun neus voor ophalen. Opteer zeker ook eens voor een soep op basis van peulvruchten. Bonen of linzen zijn zeer eiwitrijk en op die manier heb je eigenlijk volwaardig gegeten. Wanneer je na een drukke dag geen zin of tijd meer hebt om nog uitgebreid te koken is zo’n soep een prima alternatief. Je kan er zelfs een echte maaltijdsoep van maken door allerlei groenten en peulvruchten in een heldere bouillon gaar te koken. Mixen hoeft zelfs niet. En laat het vooral smaken!

Nodig:
5 rapen
1 grote ui
scheut whiskey (single malt)
1 el groentenbouillon
pezo
8 blaadjes salie
zonnebloemolie

Stoof de versnipperde ui glazig in zonnebloemolie.
Voeg de rapen in blokjes toe. Draai even op hard vuur zodat je ze kan roerbakken.
Blus met de whiskey. Voeg water toe tot de raapjes onderstaan.
Kook tot zachtgaar. Mix met de salieblaadjes.
Smaak af met peper en zout.

Eén reactie op “Rapensoep met salie op zondag (Soepweek)”

  1. Ik maak elke week rapensoep. 5 raapjes en een ui in een tuinkruidebouillon en dan een scheutje lightroom in de gemixte soep. Ik noem dat ‘minuutsoep’ omdat ze zo snel klaar is;Eigenlijk smaakt ze pas de tweede dag echt naar rapen. De eerste dag is het een overheerlijke zachte soep. Zeer handig om wintergroenten binnen te hebben. Wivina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: