De witte kool. Niet meteen ons meest geliefde groente. Want wat moeten we er de hele winter mee wanneer hij tot vervelens toe in het groentepakket zit. En hij is zo groot. En zo onhandelbaar. Toch valt met de witte kool veel meer te doen dan je denkt en neen aan zijn smaak mag het niet liggen en ook niet aan zijn veelzijdige voedingswaarde. De witte kool heeft niet één smaak maar een hele waaier aan smaken naargelang je hem anders prepareert. Zo zal hij rauw gegeten heel zoet, krokant en licht nootachtig smaken terwijl hij in de wok een pittige en warme toets toevoegt aan een gerecht en gekookt dan weer zijn typische koolsmaak krijgt die het zo goed doet in allerlei traditionele winterschotels. Marineer je de rauwe witte kool in azijn, dan krijg je een heel frisse koolsalade die minstens twee weken bewaart. Of je kan voor een heerlijke choucroute gaan! Het volgende receptje is een simpel wittekoolslaatje dat zo klaar is maar waar toch heel wat smaak aan zit door de combinatie met fruit en dé delicatesse -voor een feest mag het al eens iets meer zijn- arganolie. Een heerlijk bijgerechtje dat zowel bij een traditioneel gerecht als bij een multicultureel buffet past. Enjoy!
Nodig voor 4:
1/4 witte kool
1/2 sinaassap en -schil (zeste)
2 el arganolie
pezo
1 el zwart mosterdzaad
100g gedroogde gewelde pruimen
Snijd de kool en de pruimen in reepjes, voeg alle ingrediënten toe. Meng goed.