Crumble van Japanse duizendknoop

IMG_20140409_132929

Neen, geen nieuwe Spielberg. Al heeft ie alles in huis om er één te worden. Deze vernietigingsmachine van de natuur. Deze wurgplant. Deze woekeraar. De Itadori of Japanse duizendknoop is een exoot. Dat had je bij zijn aanspreektitel al kunnen vermoeden. Jaren geleden ingevoerd om hier tuin en park te sieren. Maar dat heeft het Westen zich fel beklaagd. Want deze schoonheid duldt geen concurrentie. Dit haantje onder de planten wil alle plaats voor zich alleen. Laat het me weten als je onder de parasol van zijn hartvormig blad nog ander leven vindt dat groeit. Ik denk het niet. Waar duizendknoop zijn intrede doet, verdwijnt elk spoor van inheems kruid. Elke kans op groei en bloei van bermbloem wordt in de kiem gesmoord. Itadori is een groene moordmachine. Dat heeft hij te danken aan zijn onzichtbaar maar gruwelijk adequaat wortelstelsel dat zich verspreidt, vertakt, vermenigvuldigt als een virus. Ondergronds is dit weelderig groen een monster dat door de aarde raast met een snelheid en een trefzekerheid die ervoor zorgt dat uitroeien een synoniem mag zijn van emmertjes water naar zee dragen. Het kleinste stukje blad of steel is in staat wortel te schieten. Ruk hem uit, hij vindt het fijn. Met nog meer goesting schiet hij op. Brandt hem af, graaf hem uit, trap hem plat. Hij jubelt! Verweer is zijn meststof. Tegenstand zijn natte droom. Om deze macho uit te putten zou je wekelijks moeten maaien. Dat kan de gemeente niet bolwerken dus zuchten de rivieroevers onder zijn zuilen. En rept elk ander slim zaad zich weg naar veiliger bodem.

IMG_20140409_133405

Wat deze struise jongen echter niet weet, is dat zijn achillespees in zijn smaak zit. Jawel, de jonge scheuten van de Itadori zijn perfect eetbaar en nog lekker en gezond ook. Als je rabarber lust, lust je ook dit stuk verdriet. Oogst de scheuten zo jong mogelijk (nu direct meteen dus want aan het eind van mei zijn ze weer bamboehoog en takkentaai!). Nu zijn ze nog mals en sappig. Je kan ze compôteren, in een chutney of curry draaien, taart en crumble van maken, muffins en scones van bakken. Maar ook voor sap, thee en limonade leent deze plant zich goed. De duizendknoop heeft bovendien vitamines en mineralen voor ons in petto. Zijn kracht kan je dus lekker even lenen. Aangezien ik een crumblefanaat ben, belandde mijn Itadori in de oven. En dat deed hij uitstekend.

IMG_20140515_181704

Dus oogsten maar. Meer dan veel. If you can’t beat it, eat it. luidt het motto in de States. Daar organiseren ze ware knotweedfestivals om het stuk ongeluk niet langer te zien als een plaag maar als een groente. O en ook in een vaas staat hij beeldig. Alleen opletten dat er nadien geen splintertje, geen vezeltje in je tuin terecht komt, want voor je het weet heb je een oerwoud voor je deur.

IMG_20140409_133600

Itadoricrumble met frambozen

Voor de compôte

10 Itadorischeuten
1 cup frambozen
1 cup rijststroop (of 1/2 rietsuiker)
eventueel wat gember, kaneel, steranijs,…

Voor de crumble

3 cups havervlokken
2 cups bloem
1 cup koude boter in blokjes
1/4 cup rietsuiker
1/2 cup walnoten
1/2 cup zonnebloempitten
mespuntje zout

Stoof de Itadori met de frambozen en de stroop of suiker tot gaar
Verwarm de oven voor op 180°C
Meng de havervlokken met de bloem en suiker. Kneed er de boter door tot je een brokkelig deeg krijgt
Meng de noten en pitten eronder
Vet een ovenschaal in. Leg onderin de compote en bovenop de crumble
Bak in de oven gedurende 20 minuten of tot goudbruin
Serveer met kaneelroom of vanilleijs

3 Replies to “Crumble van Japanse duizendknoop”

  1. leuk geschreven 😀
    Nog nooit gezien in het echt…. gelukkig blijkt wel 😀

    resten van het bereiden voor in je gerechten dan ook niet in de compostbak…..

  2. Deze itadori plant je dus best niet in de tuin als sierplant, anders blijft er in de kortste keren niks meer over van je tuintje. Wel verrassend dat hij lekker eetbaar is. Op deze manier kun je wekelijks je portie wurgplantje eten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.