Maak ze in! (pickle it)

wijveld en inmaak 036

Al zolang een wannado en nu eindelijk een didit. Het zijn van die zomerdagen met loodzware bomen, bomvolle struiken en groenten van recordformaat. Trop is teveel en teveel is trop maar voor je alles in de soep draait of invriest, toch even die bokalen van zolder halen en klaar voor je eerste inmaak-pickle-beurt. Bovendien met stip een regenweeractiviteit waar je vrolijk van wordt (ik dan toch)!

In de tijd van toen was inmaken een must. Om ook in de winterdagen te kunnen genieten van groenten en fruit, werden bewaartechnieken als zouten, drogen, pekelen en fermenteren toegepast. Veel van die technieken zijn in onbruik geraakt. Zomergroenten worden het hele jaar door aangevoerd van de andere kant van de wereld. Vandaag maak je ze in omdat het leuk, lekker en gezond is en omdat het een hele duurzame methode van conserveren is: lokale en graag biologische seizoensgroenten in hergebruikte bokalen met een minimum aan materiaal en energie. Wat wil je nog meer!

Eén basisrecept is goed voor een waaier aan mogelijkheden. Gewoon wat spelen met kruiden en combinaties en je hebt een resem klassebokalen om u tegen te zeggen. Met het juiste etiket en lint, heb je bovendien het hele jaar door zomercadeautjes. Dus gooi die bokalen nooit meer weg, zeg ik u. En laat die overdaad aan oogst niet verpieteren.

Hoe ga je te werk?

Breng voor het vullen van een halveliter bokaal 200 ml fijne azijn met 0,5 el rietsuiker (of ander zoet) en kruiden naar keus aan de kook (de combi suiker-azijn is een anti-bederf toverformule!).
Neem een 500g gesneden rauwe groentjes naar keus en masseer die goed in met 0,5 el zout.
Laat minstens een uur rusten. Het zout zorgt voor een soort ‘garing’ of ‘vertering’ en zal het vocht aan de groenten onttrekken wat nodig is wil de azijn naar behoren zijn werk kunnen doen.
Maak je bokalen brandschoon (soda is een ecologisch en probaat middel).
Vul de bokaal met de groentjes, druk stevig aan en giet de hete azijn erover.
Sluit af en draai de bokaal om op het deksel. Laat staan tot de bokalen zijn afgekoeld. Het deksel zal nu ‘ingeklikt’ zijn. Er zit geen lucht meer in de bokalen wat bederf tegengaat. Je kan de groenten op die manier makkelijk jaren bewaren op een droge donkere plek.

mei 2014 101

Geteste combi’s

Wittekool met sinaasappelschil en venkelzaad
Rammenas (of daikon, koolrabi, raapjes) met bloemkool, curcuma en mosterdzaad
Wittekool met rozijnen en anijszaad
Prei met zwarte peper en laurier

DIY!

Uiteraard zijn er tal van andere inmaakmogelijkheden!
Velt bracht het superhandig gidsje ‘Lang Leve de Oogst’ uit met tal van recepten en ideeën waarmee je meteen zelf aan de slag kan.

6 Reacties op “Maak ze in! (pickle it)”

    1. De groentjes zijn dan niet meer rauw maar gepekeld of ‘verteerd’ door de azijn. Zo worden ook de augurken die je in de winkel koopt rauw ingelegd. Heel lekker als bijgerecht bij rijst, kaas, oosterse gerechten of verwerkt in slaatjes en sausjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: