Samen koken met Velt en Volkskeukens

Samen koken met Velt en volkskeukens

1⁄3 van de mondiale voedselproductie gaat verloren. De Vlaamse huishoudens zijn goed voor 85.000 ton afval per jaar. Uit een studie van OVAM blijkt daarbovenop dat niet minder dan 12% van het huishoudelijk afval uit onaangeroerd perfect bruikbaar voedsel bestaat Deze cijfers zijn aanstootgevend als we weten dat één op de acht mensen wereldwijd honger lijdt, de economie zich een weg baant door crisis na crisis te counteren met nog meer productie terwijl de klimaatproblematiek die met deze overproductie gepaard gaat ervoor dreigt te zorgen dat voedsel een schaars goed wordt. Tegen 2050 moeten nochtans 9 miljard monden worden gevoed. Zonder mentaliteitsverandering is dit onhaalbaar.

Velt ging op zoek naar een sociaal­-ecologisch antwoord op deze schrijnende situatie. Samen met zes partners organiseert de vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren dit najaar een reeks volkskeukens met biologische voedseloverschotten. Met dit project wil Velt op korte en lange termijn bewustwording creëren rond de voedselproblematiek. Er worden resten verwerkt door producent en volk met elkaar in contact te brengen maar er wordt ook gesensibiliseerd en zo concreet aan gedragsverandering gewerkt. Door de betrokkenen eenvoudige, haalbare alternatieven te bieden om anders om te gaan met het kopen, koken en bewaren van voedsel, ijvert Velt voor een zelfredzame en bewuste houding t.a.v voedsel. Deze mentaliteitsverandering begint in onze eigen keuken en op ons bord en gaat in tegen een groeiende vervreemding van ons voedsel. Want eten komt niet uit doosjes en pakjes maar uit volle grond.

Iedereen is welkom om op deze avonden te komen genieten van het eindresultaat: een kleurrijke volwaardige maaltijd voor een democratisch prijsje. Maar ook zelf meekoken wordt toegejuicht. Het volkskeukenconcept draait immers op de inzet van een groep vrijwilligers die besloten hebben dat samen koken en eten gezellig, lekker, leerrijk, duurzaam en betaalbaar is.

Tijdens het project houdt Velt een logboek bij van haar bevindingen. Dit logboek zal uitmonden in een inspiratiegids, een praktische handleiding voor iedereen die duurzaam wil koken voor en met groepen. Naast het Samentuinen hoopt Velt dat ook dit Samenkoken mensen op een positieve manier verenigt.

Velt werkt voor dit project samen met De Beek, ’t Werkhuys, Transitie Deurne, Mama Matrea, Het Bos, Skybox en Komosie. Het project is gerealiseerd met steun van het Fonds Duurzame Materialen­ en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Alle info en data vind je hier.
Contact: leentje.speybroeck@velt.be

3 Reacties op “Samen koken met Velt en Volkskeukens”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: