Vijf tips voor een instant #lesswecan keukengevoel

mei 2014 092

Deze week deelde ik mijn kookkennis met Tom de Cock van MnM. Die besloot het een week met minder te doen en vroeg receptjes en tips om zijn bord lekker goedkoop te vullen. Dat is voor deze dame uiteraard een koud kunstje want consuminderend koken, eten en leven is mijn corebusiness, lifestyle en zeg maar passie tout court. Ik schreef er een jaar geleden uitgebreider over op mijn Visitablog maar omdat het een hot topic blijft en moet blijven, herhaal ik deze week voor jullie graag even wat bruikbare hapklare tips om je keuken om te toveren tot een economisch en ecologisch minimalistisch paradijs!

Wie het met minder wil/moet doen, kan daar gerust over zeuren maar als je in staat bent de beperking als een uitdaging te zien, word je creatief en inventief. In de diepste ellende creëerden mensen de gekste gerechten van ingrediënten die anders in de vuilbak waren beland. De Italianen toveren sinds de tweede wereldoorlog hun oud brood en fruit- en groenteschillen om tot culinaire pareltjes. Bonen, het armeluisvoedsel bij uitstek, wordt bij hen in tal van gerechten verheerlijkt tot een delicatesse en daar kan ik mij zó in vinden. Bonen en andere peulvruchten zijn voor mij de grote helden van het spaarzaam of liever duurzaam koken. Ze kosten bijna niks, je kan er alle kanten mee op en ze bevatten in één keer vetvrije plantaardige eiwitten, vezels en koolhydraten die een zegen zijn voor ons lijf. En als zelfs Jamie ze sexy vindt, moet je het gewoon geloven. Prefabburgers en consoorten, go eat yourself, want peulvruchten zijn het oudste maar steeds weer nieuwe topalternatief voor vlees! En je hoeft er niet eens veel voor te doen. Uiteraard is ze zelf bereiden helemaal het beste maar ik heb toch steeds een blik of bokaal staan dat ik kan opentrekken (dat is dan mijn fastfood!) en geloof me een goudbruin gebakken boon of kikkererwt met flink wat look en peper en een graai groen kruid, daar kan geen steak tegenop. Deze peulbewoners zijn dan ook al meteen een toptip. Maar er is uiteraard meer! Vijf tips voor een overvloedige keuken met minder.

1. Ken je basics!

Het is eigenlijk heel simpel. Om de dingen te versimpelen, ga je gewoon voor simpele dingen. Spaar je bokalen, voorzie ze van een etiket en sla een basispakket in van granen, noten, pitten, zaden, gedroogd fruit en peulvruchten. Als je dat arsenaal in huis hebt, heb je veel in huis. Vul dit wekelijks aan met een portie vers fruit en dito groenten (met als favoriete oorsprong: markt, boer, veld, voedselteam, biopakket of tuin ) en je zit helemaal goed. Desgewenst vul je dit aan met wat tofu, seitan en (plantaardige) kaas en melk.

2. Koop zo weinig mogelijk be- en verwerkt voedsel

Michael Pollan predikt als geen ander de simplicity van het dagelijks eten. Koop geen eten in de middenmoot van een warenhuis, zegt hij, want daar huist het eten dat meer rommel bevat dan je lijf lief is. Maar niet alleen omwille van gezondheidsredenen moet je het readymade voedsel links laten liggen. Als je in de biowinkel je kar vult met bereide potjes en pakjes, betaal je je blauw. Wanneer je enkel voor de basis gaat (#1), valt dit reuze mee.

3. DIY

Jawel, bak koekjes, pizza en brood van eigen deeg. Maak burgers, kroketjes en spreads van groente- en granenrestjes. Maak confituur en chutney in de zomer. Maak sapjes, smoothies en ijsthees met fruit en kruiden. Neem als je op stap gaat een potje rauwkost, fruit, noten, saladinajar mee en geniet van gezond, goedkoop, afvalloos voedsel. Zeker als dat uitje de bioscoop of de kust heet, kan zoiets tellen. Geen tijd voor veel zelfmakerij? Richt met wat vrienden of buren een ruilsysteem op. Elk maakt elke week van iets een grotere hoeveelheid en ruilt een deel ervan voor iets anders. Zo kan je brood, broodbeleg, groenteburgers, confituur, soep, spaghettisaus, taart en koekjes uitwisselen met elkaar en hoef je elk weekend maar een tweetal uurtjes in de keuken aan de slag voor je ene ruilgerecht.

4. Eet minder dierlijke produkten

Dierlijke produkten zijn duur, niet zo gezond en heel milieubelastend dus redenen genoeg om ze wat vaker te laten. Vervang ze regelmatig door peulvruchten, je homemade groente/granenburgers en af en toe wat tofu, tempeh of seitan.

5. Gooi geen eten weg

Schat je porties realistisch in. Verwerk restjes in een ovenschotel, maaltijdsoep, stoofpotje, wok, pizza, quiche of neem ze mee als lunch de volgende dag. Elke Vlaming gooit per jaar voor 630 euro eten weg. Dat is grote zonde als je bedenkt dat armoede, milieubelasting en economische crisis hoogtij vieren. Een mentaliteitsverandering is hier onontbeerlijk. Het woord wegwerpmaatschappij is er eentje om je bij dood te schamen. Brood over? Hier kan je er meteen mee aan de slag.

4 Replies to “Vijf tips voor een instant #lesswecan keukengevoel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.