Waterkefir

home sweet home 004

Met de zomer op komst (ja die mag nu wel eens doorbreken, me dunkt!), niks fijner dan op zoek te gaan naar nieuwe verfrissende dorstlessers. Een tijdje geleden scoorde ik in de bioshop een portie waterkefirbloemetjes. Later bleek dat dan nog wel een cadeautje van deze dame te zijn!
De waterkefirkorreltjes bevatten een mix aan melkzuurbacteriën en gisten. Door ze samen met suiker toe te voegen aan water zorgen ze voor fermentatie en ontstaat er een bruisend lichtzuur drankje dat je darmflora op natuurlijke én lekkere wijze voorziet van de broodnodige probiotica.
Het mooie is dat deze bloemetjes eigenlijk levende micro-organismen zijn. Met warmte (kamertemperatuur) en suiker (hun voedsel) groeien ze en vermenigvuldigen zich. Als je ze dus een beetje zorgzaam behandelt kan je er jarenlang van genieten én anderen mee laten genieten. Een neverending lovestory zeg maar.

En nu aan de slag!
De bereiding die ik als eerste leerde kennen was er eentje waar suiker, citroen en gedroogde vijgen aan het kefirwater werden toegevoegd. Op die manier krijg je een friszuurzoete limonade of ijsthee. Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en voor wie suiker liever links laat liggen, kan vruchtensap soelaas brengen maar die suikertoevoeging hoef je eigenlijk ook niet zo te vrezen want die wordt door de korrels immers verteerd en omgezet in de gezonde gist. Hoe langer je de kefir laat staan, hoe zuurder ze wordt omdat de suiker dan volledig ‘op’ is. In het begin wil je misschien wel liever langzaam opbouwen want kefir van 72 uur is voor sommigen iets te ‘brut’. Maar laat ik jullie liever mijn favoriete standaardreceptje verklappen!

Dadelgembersinaaskefir

Nodig:
1,5 liter water
1 cup waterkefirkorrels
4 el rietsuiker
1 halve sinaasappel in schijfjes
4 dadels
1 teen gember in schijfjes

Spoel de korrels grondig onder koud stromend water in een kunststoffen fijnmazig zeefje (metaal reageert met de kefir en breekt zo de werkende bestanddelen af!).
Doe alle ingrediënten in een weckpot. Sluit de pot af en zet hem minstens 24 uur en maximum 72 uur op je vensterbank. Je zal zien dat er langzaam gisting ontstaat want na een paar uur zie je belletjes verschijnen in je bokaal. De ingrediënten gaan ook een beetje ‘dansen’. Eigenlijk een prachtig zicht (vergelijkbaar met een lavalamp!).
Zet een zeefje klaar boven een maatbeker. Open de bokaal (die zal een plofgeluid maken omdat er gas ontsnapt) en verwijder eerst de dadels, gember en citroenen. Als alles goed zit, zullen die bovendrijven dus je kan ze er makkelijk uitscheppen. De dadels gooi je weg, die hebben hun werk gedaan en hebben eigenlijk geen smaak meer. Duw het resterende sap uit de citroenen boven het zeefje en spoel het zeefje om. Gooi de schillen weg.
Giet dan voorzichtig de kefirbloemetjes af boven je zeefje. Je kefir is nu klaar. Je kan ze door een trechtertje in een fles gieten en makkelijk minstens twee weken in de frigo bewaren.
De kefirbloemetjes spoel je weer grondig onder koud water. Nu heb je twee mogelijkheden. Of je maakt meteen een nieuwe pot klaar of je stockeert de bloemetjes in een halve liter water met drie lepels suiker en laat ze ‘slapen’ in de frigo. Zolang je geen nieuwe kefir wil bereiden, herhaal je dit ritueel elke twee weken. De kefir blijft zo goed maar vermenigvuldigt zich niet door de koude.
Je zal merken dat na één à twee kefirbereidingen je bloemetjes ‘gegroeid’ zijn en je dus ofwel een extra pot kan opzetten of een deel laten slapen zoals hierboven beschreven of een deel weggeven zodat iemand anders kan meegenieten van het kefirplezier. Super toch!

Ook nog dit:

*Dadels kan je vervangen door gedroogde abrikozen, pruimen, vijgen, rozijnen.
*Water kan je vervangen door vruchtensap. Dan heb je in principe geen suiker nodig.
*Drink in eerste instantie een klein glaasje per dag. Het kan zijn dat je darmen hier even moeten aan wennen. De kefir heeft immers een reinigende werking. Als je de kefir goed verdraagt kan je opbouwen. Ik drink nu met gemak een liter per dag.
*Wil je de kefir zoeter? Voeg meer suiker of sap toe of laat hem iets minder lang staan.
*Wanneer je bloemetjes plots kleiner worden (bijna een papje) en niet groeien, hebben ze te weinig eten of warmte. Voeg suiker toe en zet ze op een plek boven de 18°C.
*Teveel bloemetjes? Je composthoop en kippen zijn er dol op maar nog liever bak je er een heerlijk kefirbrood van!

Andere geslaagde kefirreceptjes:

Appelmuntkefir

Nodig:
1,5 liter water
1 cup waterkefirkorrels
1 cup appeldiksap
3 takjes munt
1/2 citroen in schijfjes

Bereiding als boven

green smoothie frambozenkefir 025

Bessenkefir

Nodig:
1,5 liter water
1 cup waterkefirkorrels
6 el rietsuiker
1 halve citroen in schijfjes
6 dadels
een handvol (gevriesdroogde) frambozen, aardbeien, bosbessen enz.

Bereiding als boven

Opgelet: van de bessen kan al eens wat gruis in de korrels blijven zitten maar dat is op zich niet erg, je spoelt die er met de tijd wel weer uit.

home sweet home 010

Komkommerrabarbertijmkefir

Nodig:
1,5 liter water
1 cup waterkefirkorrels
6 el rietsuiker
1/4 komkommer in schijfjes
1/4 rabarber in schijfjes
1 takje tijm

Bereiding als boven

Graag een portie bloemetjes? Stuur een mailtje. Als ik voorraad over heb, kan je een portie komen halen.
Leuke receptjes? Laat een berichtje, zo kan iedereen meegenieten.
Maak er een verfrisssssende zomer van!

infused water curcuma vanilla crème 004

6 Reacties op “Waterkefir”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: