Veertig dagen feest (2)

oudejaar 2015 011

Fijne zondag allemaal! De volgende drie tips voor de beste veertig dagen zonder vlees. Tip vijf is alvast een heerlijk ontspannen zondagsformule!

4. Eet de regenboog


Het wordt door gezondheidsgoeroes gescandeerd als een motiverende leuze en eerlijk gezegd motiveert het mij echt. De veelzijdigheid van het plantenrijk is overdonderend. De veelheid aan kleur, vorm en smaak geven mij het verwendste gevoel dat ik ooit ervaren heb. Ik kan in de keuken aan de slag zijn, een tafel vullen met groenten en groenten en groenten, mijn gasten zien genieten en denken: Dju, ik ben rijk.  Een echte WOW-ervaring. De schoonheid en sterkte van de vegetarische keuken schuilt er voor mij dan ook in een greep uit deze verscheidenheid bij elkaar te gooien. De regenboog is niet alleen zot gezond, want al die kleuren wijzen op de aanwezigheid van een uniek arsenaal aan vitamines en mineralen, hij is ook nog eens een streling voor oog en tong. Niks dan voordeel dus. Haal elke week je kleurenpalet aan verse seizoensgroentjes in huis, vul aan met lekkers uit de voorraadkast (granen, noten, peulvruchten) en vier feest!

5. Doe het in een kom

Eten uit een kom is hip! De bowltrend kent zijn oorsprong in de oosterse keuken maar veroverde het laatste jaar de gezondheidsmarkt. Een kom heeft iets gezellig. Een kom is comfort. Een kom vult makkelijk. Een kom is snel content. Een bord is in tegenstelling tot een kom plat, kaal, immens. Je zou er pleinvrees van krijgen. Ga dus gerust mee in deze trend. Het is voor het goede doel! Zeker voor de snelle hap, brengt een kom rust in het huishouden. Restjes in alle soorten en maten, een waaier aan à la minute versnipperde groentjes, een bol rijst, een dressing en klaar is de kom! Ook voor wie tijdens de veertig dagen graag wat kilo’s kwijt speelt, is de kom een prima maatje. Goesting krijgen doe je hier en hier.

6. Ga op reis

Neen, je hoeft je koffers niet te pakken. Met reizen bedoel ik in deze context: grenzen verleggen. Nieuwsgierig op zoek gaan naar nieuwe recepten, kooktechnieken, smaakmakers, ideeën. Een open avontuurlijke houding komt je in de keuken goed van pas. Een echte kok voelt zich nooit volleerd en blijft zichzelf heruitvinden. Vegetarisch reizen kan op tal van websites en blogs (zie een lijst van lekkers in de links onder deze pagina) maar ook in restaurants, bevriende keukens, boeken om je lippen bij af te likken, groentemarkten en -boeren,… Dit is je kans om een nieuwe wereld te verkennen.
Ontdek ook hoe in andere werelddelen de keuken heel andere gewoontes kent die vaak vlotter aansluiten bij de vegetarische keuken. Anders dan in onze klassieke Franse keukentraditie, werkt men in het zuiden en oosten met een mix aan gerechtjes, speelt men met combinaties en laat zich inspireren door toevallige ingrediënten en het moment. De Indische keuken, waar de lekkerste vegetarische keuken zijn oorsprong kent, is bij uitstek een proeverij waard en alvast mijn favoriet.

 

 

2 Reacties op “Veertig dagen feest (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: