Veertig dagen feest (4)

Engelstraatvibes 014

En jawel, morgen is het zover! Onze veertig dagen zonder vlees gaan van start en ik popel al om mijn belofte waar te maken en jullie te plezieren met lekkere plantaardige recepten! Wie de komende weken een moeilijke groente in huis haalt, nog honger heeft na de vleesloze maaltijd, zich geen raad weet met de peulvruchten of andere vleesvervangers, gasten over de vloer heeft of zijn dessert wil veganiseren: laat een comment achter en ik bied je zo lekker mogelijk van antwoord! En misschien verwerk ik jouw suggestie of breinbreker wel in een blogje! Maar nu de laatste twee tips! Echte feesttips trouwens! En dan smullen maar!

9. Durf!

De drempel naar creatief (want wat is vegetarisch anders!) koken is niet, zoals je zou denken, een gebrek aan vaardigheden of kennis maar een gebrek aan durf. Jawel, vaak zijn het angsthazen die beweren dat plantaardig eten konijnenvoer is. We kennen dat niet, we kunnen dat niet. Vandaar de eeuwige burger en de overdosis kaas op het vegetarische bord van de mens met vegafobie. En ik begrijp dat, wees gerust, want wat nieuw is maakt onwennig. En onwennig voelen wij ons liever niet te vaak. Zeker niet als we na een zware werkdag met een leeuwenhonger thuiskomen. Dan willen wij vooral rust. En toch is durf in de keuken verfrissend. Je kan er na zo’n werkdag zelfs nieuwe energie door opdoen want het is eigenlijk best wel spannend dat het al eens kan mislukken. Aan al wie niet durft, aan al wie bang is van zijn kikkererwten of zijn boerenkool, zijn luzernescheuten en zijn rijstmelk, heb ik maar één gouden raad: Doe eens zot! Ga eens vreemd! Ik meen het. Wat kan er per slot van rekening veel fouter gaan achter het fornuis dan dat je iets bijleert? Planten bijten niet. Wees- met tip 6 in gedachten- een avonturier en probeer nieuwe combinaties uit van groenten en smaakmakers, experimenteer met vleesvervangers en denk ‘out of the box’. Verwacht niet meteen veggie haute cuisine maar een hartverwarmende ovenschotel, een verfrissend slaatje, een stevige groentetaart lukken echt wel met een beetje overgave.

10. Samen ben je niet alleen

En als je dan toch nog een heel klein beetje bang bent, doe het dan gewoon samen! Niks fijner dan samen kokerellen, eten delen, uitgebreid tafelen en natafelen, recepten uitwisselen, elkaar verwennen en verrassen, leren van elkaar.
Mogelijke formules:
-Organiseer een potluck: ieder brengt iets mee en je hebt meteen een prachtig buffet én heel wat nieuwe kookkennis om te delen!
-Maak een beurtrol: elk weekend kookt iemand anders voor je #DZV-vriendengroepje.
-Creëer je eigen #DZV-workshop/feest: ieder brengt een receptje mee voor één gang: de aperitiefhapjes, het voorgerecht, de soep, het hoofdgerecht, het dessert. Verdeel jullie in groepjes en leren koken maar!
-Deel receptjes met elkaar of post foto’s van je creaties via Pinterest, Instagram of Facebook en tag met #DZV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: