Groenten in de oven

De basis
Voor een glansrijk roosterresultaat  heb je nodig:
-goede olijfolie
-het beste zeezout
-peper van de molen
-smaakmakers (kruiden, specerijen, sap, azijn, stroop, wijn, bier…)

1. De meeste groenten hoef je niet te schillen! Hun schil wordt een delicatesse in de oven. Schrobben met een kokosborsteltje en grondig spoelen volstaat! Dit geldt oa  voor rodebiet, raapjes, pastinaak, wortel, aardappel, koolrabi, aardpeer. Oude, taaie of aangetaste groenten en knolselder schil je wel.

2. Snijd de groenten in grote stukken. Met grote bedoel ik minstens 5cm³. Te kleine stukjes rooster je immers tot prut of uitgedroogde dutsjes.

3. Schik je groenten in een ruime ovenschotel. Zorg dat alle groenten hun plaats hebben. Stapel geen lagen groenten op elkaar want anders blijven de groenten te vochtig. Vul je schotel wel volledig en gelijkmatig. Anders blakert je schotel zwart op de niet bedekte plaats.

4. Overgiet gul met olijfolie. Met gul bedoel ik minstens 2 eetlepels per kilo groenten. Dat lijkt veel maar de groenten hebben een oliejasje nodig om aan alle kanten een mooi korstje te krijgen tijdens het roosteren.

5. Bestrooi of begiet met de uitverkoren smaakmakers, zout en de peper en meng alles goed door elkaar. Doe dit bij voorkeur met je handen omdat je op die manier alles perfect kan verdelen onder de groenten. Je geeft ze als het ware een olie-en kruidenmassage.

6. Plaats de schotel in een oven tussen 180°C en 220°C. Kies je temperatuur in functie van de gaartijd. Zachte groenten als tomaten en champignons hebben baat bij een korte hevige hitte. Harde rakkers als aardappels, wortels, pastinaken en rapen nemen hun tijd. Daar kan je de temperatuur beter wat lager houden omdat ze anders te snel bruin worden. Prik regelmatig om te testen.

7. Niet alle ovens zijn even roostervaardig. Een professionele oven doet wonderen en roostert snel maar in alle zachtheid zodat de structuur en vorm van de groenten mooi intact blijven. Andere ovens zijn minder mild en doen harde groenten, zoals rode bietjes en wortels soms verpieteren. Dan dek je de groenten beter af met folie om uitdrogen te voorkomen. Het laatste kwartier verwijder je de folie zodat je wel een korstje krijgt. Hussel de groenten elke tien minuten door elkaar zodat ze weer goed in het vet zitten.

8. Laat harde groenten lekker zacht worden. Dan pas komt hun geroosterde smaak echt tot zijn recht en krijgen ze botermals vruchtvlees. Dat kan makkelijk tot een uur duren bij rode biet, wortel of aardappel.

Ovenschatjes
Echte toppers zijn
PASTINAAK: met nootmuskaat, kaneel, curry, mosterdzaad, chili, paprikapoeder
>Ook heerlijk bij raapjes en andere wortels of knollen!
AARDAPPEL: met ongepelde ingesneden tenen look (om nadien te genieten van de lookpulp!), paprikapoeder, chili, tijm, rozemarijn of eerder Arabisch met koriander, komijn, chili en curry
RODE BIET: met een mix van balsamicoazijn, ahornsiroop, chili en dille
AUBERGINES: ingesmeerd met lookpulp, sumak, een beetje gerookt paprikapoeder en peper en zout
POMPOEN: met een mix van salie, ahornsiroop en lookpulp of met de pastinaaksmaakmakers
WORTEL: met een mix van curcuma, citroensap, cardamom, chili en ahornsiroop

Maar experimenteer en improviseer zeker ook zelf!

Karamel!
Gekarameliseerde groentjes zijn verrukkelijk! Door het toevoegen van wat zoet in de vorm van siroop of wijn, confituur of stroop (jawel!), chutney, allerlei sausjes (zoals ketchup, sojasaus, sweet chilisaus, worcestersauce,…),  of azijn kan je je groenten karameliseren tot echte snoepjes. 

5 Replies to “Groenten in de oven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.