Thaise wortelballetjes

IMG_8930

In vroeger tijden was de oogsttijd een reden om uitgebreid te feesten en dankbaar te zijn voor al het lekkers dat de natuur ons zomaar cadeau doet. Velt vzw wil deze dankbaarheid graag in eer herstellen door te genieten van de seizoenen en hun weelde tijdens de week van de herfstkeuken. De hele week krijg je recepten, tips en allerlei activiteiten op je bord maar het is vooral hét moment om je favoriete herfstgerecht klaar te maken en het te delen met je vrienden, buren of familie.

Ik maakte ter ere van dit herfstfeest een nieuw balletje! Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik het voor ballen heb. Zo konden jullie al proeven van de linzenballetjes in tomatenabrikozensaus en de Griekse rijstballetjes met spinazie, feta en zwarte olijven. Deze balletjes zijn minstens even lekker en passen perfect bij de gouden gloed van de herfst. Bovendien zijn ze lekker pittig en dus verwarmend. Ze zijn poepsimpel om te maken en je kan er prima restjes granen en wortels mee verwerken. Je kan ook meteen een heel leger maken, ze voorbakken en invriezen voor later. Leg dan wel wat bakpapier tussen de balletjes zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Ze passen prima in de lunchbox of brooddoos en ze doen het ook heel goed als aperitiefhapje. En wat misschien het allerleukste is: ze zijn laagdrempelig voor de kieskeurige eter! Niks dan troeven dus.

IMG_8926

Thaise wortelballetjes

Nodig voor 20 balletjes (allez ongeveer, ik heb ze eerlijk gezegd niet geteld…)
800g gekookte granen (couscous is mijn favoriet maar basmati doet het ook prima!)
250g geraspte wortels
3 versnipperde pijpajuintjes
1 el pindakaas
1 el tomatenpuree
1 tl sambal oelek
1 el currypoeder
1 el geraspte gember
1 tl geperste look
3 el sesamzaadjes

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom. Met mengen bedoel ik eigenlijk echt knijpen met je handen alsof je deeg kneedt voor een brood zodat alle ingrediënten een stevige licht kleverige structuur krijgen. Alles moet aan elkaar plakken maar het balletjesdeeg mag toch niet te nat zijn. Je moet met je handen balletjes kunnen rollen. Dit rollen is een beetje anders dan wanneer je balletjes maakt van gehakt. Je moet eigenlijk afwisselend een beetje aanduwen en rollen (Eigenlijk moet ik hier eens een youtubefilmpje van maken). Lukt het je toch niet de textuur goed te krijgen dan kan je een eitje (of twee) toevoegen om alles op die manier beter te laten kleven (maar eigenlijk is dit niet nodig als je hard genoeg kneedt). Is je balletjesdeeg te nat (wat bij dit recept normaal echt niet gebeurt want echt natte ingrediënten gebruiken we niet, tenzij je je granen niet goed hebt laten uitkoken), dan kan je wat paneermeel, broodkruim of bloem toevoegen. Maar dit is due echt een laatste redmiddel als je de voorbereiding niet goed hebt uitgevoerd (u weze gewaarschuwd!).

Laat een pan met een uitstekende antikleeflaag (essentieel!) goed heet worden met een gulle bodem olie en bak daarin de balletjes goudbruin. Laat ze regelmatig door de pan rollen door te schudden zodat ze egaal kleuren. Laat ze nadien even uitlekken op keukenpapier. Je kan de balletjes natuurlijk ook frituren maar dat maakt ze uiteraard vettiger en dus minder gezond.

Deze balletjes zijn in hun nopjes in het gezelschap van een sweet chilisaus of een zoete sojasaus. Om er een volwaardige maaltijd van te maken kan je ze serveren met een wokje of een curry.

IMG_9065

 

 

5 Replies to “Thaise wortelballetjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.