Pruimenvierkantjes voor mijn pappa

  ‘¡Ì$?ÿÖïÎr‚¹@<E ÷¢¢*9ò( ç¬'¤çÃÙ&~h$¶ý¦ßË7^74¯Á+êË*¥h1[‘¬»®ã¹½·¦r=_§¶«ƒø:••¬ª–?a£,v÷R|j`ýöÊېãâë…߇{yyõ§U„æ`=á{cÀ˜Pà*)@A#B	XIdWÿ×ïn**	 €gT¸(¦¸ †@Š¦á®=Áec—úG¥t”­”®àéGqÖÅpË«·¯‹i`Ü:’:|

Het is de eerste keer dat ik iemand een recept cadeau doe en de gelukkige moest mijn vader zijn. Want geen mens die mijn culinaire gaven met groter genoegen prijst als hij. Dit geschenkrecept is trouwens meer dan een recept. Het is een ode aan mijn vader. Het is een recept dat hem op het lijf is geschreven. Het is mijn manier om hem te tonen hoe graag ik hem zie.

Mijn vader is een kind van de herfst en dat seizoen past hem als gegoten. Deels omdat er geen mooiere melancholie geboren wordt dan uit dit lage licht, deels omdat er geen seizoen zo zwanger is van nevel -en dus van poëzie- als het najaar maar misschien vooral omdat de herfst vrucht draagt als geen ander. Mijn vader houdt immers van oogsten. En geen oogstrijker seizoen dan de herfst.

De pruimentijd mag dan begin oktober ten einde lopen , het moesten pruimen zijn. Want mijn vader houdt van pruimen. Die liefde kreeg hij met de paplepel mee. Zijn ouders hielden immers ook van oogsten. Ik herinner mij de boomgaard van mijn grootouders en de volle emmers met paars goud die wij er gingen halen voor liters confituur. Urenlang roerde mijn vader met een engelengeduld en een rust waar ik rustig van werd – en nog steeds word- in pruttelende potten tot de perfecte consistentie ontstond waarmee hij potjes vulde voor een winter lang boterhamplezier. Ook nu nog roert hij elke zomer, maar dan in zijn eigen pruimen, uit zijn eigen boomgaard.

Ja, het moet gezegd worden. Ook al zou je het hem niet aangeven, gematigd en zelfs vaak asceet als hij is, mijn vader is een onverbeterlijke ‘zoetemuil’. Bij het zien van lekkere koekjes of gebak gaan zijn ogen glinsteren en zijn oren flapperen als was hij weer een kind. Met een ondeugende snoet neemt hij  ‘toch nog een stukje’. Het moest dus gebak zijn. Gebak met pruimen en nootjes. Want mijn vader houdt van nootjes. Daar heb ik een mooie anekdote over maar die ga ik nu niet vertellen. Die bewaar ik voor als hij 80 wordt.

pruimenvierkantjes 104-2

Pruimenvierkantjes voor pappa

800g pruimen
200g peren
500g havervlokken
300g speltmeel
200g koude boter
100g zonnebloempitten
100g amandelschilfers
400g dadels
250g amandelmeel
200g walnoten
2 snuifjes zout
150 ml kokosvet
250g ruwe rietsuiker
1 tl cardamom
1 vanillestok
sap van 1 citroen

Ontpit de dadels en week ze gedurende 30 minuten in heet water. Doe de walnoten in een foodprocessor of hakmolentje en hak ze fijn. Smelt het kokosvet. Voeg de dadels, het kokosvet, het amandelmeel en een snuifje zout toe en mix tot een glad deeg.

Warm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm van 40 op 30cm met bakpapier en stort het deeg daarin. Duw met je handen gelijkmatig aan tot de hele bodem bedekt is. Plaats gedurende 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en zet opzij.

Ontpit de pruimen en schil de peren, verwijder het klokhuis. Snijd peren en pruimen in heel kleine blokjes (of verhaksel ze grof in de foodprocessor). Doe ze in een kookpot. Snijd de vanillestok open zodat het merg vrijkomt. Voeg 150g suiker, de vanillestok, het citroensap en de cardamom toe aan de pruimen en peren en laat 10 minuten inkoken tot je een stroperige compote hebt. Verwijder de vanillestok. Zet opzij.

Meng de havervlokken met het meel en de 100g overgebleven rietsuiker. Voeg een suifje zout toe. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Wrijf met je handen de boter door de vlokken en het bloem tot je een kruimelig deeg hebt. De boter moet volledig gemengd zijn met de bloem. Voeg de amandelschilfers en de zonnebloempitten toe en meng ze onder het deeg.

Stort de pruimenperencompote op het dadelamandeldeeg en spreid gelijkmatig uit. Strooi de crumble over de compote.

Plaats gedurende 25 minuten in de oven of tot mooi goudbruin. Laat afkoelen. Snijd de crumble in vierkantjes. Heerlijk met een bolletjes vanille-ijs of wat vanillepudding.

Mijn pappa kreeg zijn recept cadeau in deze verpakking.

pruimenvierkantjes 140-2

2 Replies to “Pruimenvierkantjes voor mijn pappa”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.