One healthy kitchen is een feestje

one healthy kitchen

Last van winterdipjes? Geen beter boek om de donkerste periode van het jaar mee door te komen dan het nieuwe kookboek van Ellen Charlotte Marie (Psst! NU snel noteren op je verlanglijstje voor de eindejaarsperiode!). De al even bruisende opvolger van One healthy family verwent je met nog meer plantaardige lekkernijen om heel erg blij van te worden. Zo krijgen die donkere dagen geen vat op je gemoed. Van hapjes tot drankjes, van zout tot zoet, van ontbijt tot avondmaal: dit boek stilt elke soort trek!

IMG-0895

Lekker, gezond en mmmooi

Als ik één woord op dit boek moet plakken is het dan ook Genieten met hoofdletter. En dat geldt alvast niet alleen voor mezelf. Ik bladerde onlangs met mijn twaalfjarige dochter door het boek en haar ogen werden schoteltjes bij het zien van al dat moois. Dit boek haalt plantaardig eten niet alleen uit het konijnenhok, het maakt er meteen een feestje van. Ja, eten moet lekker en gezond zijn maar mag het alsjeblieft ook mooi zijn? Niet voor niks heeft Ellen meer dan 150.000 Instagram-volgers  (klik en je bent in de zevende hemel) op haar palmares. Haar foodfoto’s (ja, ze kan niet alleen lekker koken!) zijn om duimen en vingers bij af te likken en geven je meteen een feelgood boost voor de rest van de dag. Toen ik het boek in handen kreeg, had ik dan ook meteen goesting om in de keuken te duiken en te koken voor mijn liefsten -wat ik ook deed.  Want samen smaakt alles nog beter.

Van de States naar België

Voor de minder ervaren vegan kok start Ellen haar boek met een lijstje voor je voorraadkast. Op die manier ben je meteen goed begonnen en hoef je niet te knarsetanden bij het zien van onbekende ingrediënten. Maar zelfs dat valt reuzegoed mee. De recepten zijn toegankelijk en de meeste ingrediënten vind je in de supermarkt. Haar inspiratie haalt Ellen duidelijk uit de vegan keuken uit de States waar springrolls, pancakes en blondies de wereld al veroverd hebben. Dat zie je ook aan het gebruik van zoete aardappel en avocado, wat geliefkoosde ingrediënten zijn bij de overzeese vegan foodies. Maar ze mijdt onze wintergroenten niet. Een romige groentecurry van spruitjes en raapjes, een lasagna met palmkool en pastinaak zijn een paar van de hartverwarmende herfstrecepten die je in dit boek terugvindt.  Voor mij mochten er gerust nog iets meer hartige gerechten in. Ik hoop alvast dat Ellen nog niet is uitgekookt en -geschreven.

021

Wij proefden:

  • De rodebietenhumus: Origineel met de kaneel! Mocht voor mij wel iets karaktervoller van smaak.  Ik voegde nog wat sojasaus, iets meer citroensap en chilipoeder toe.
  • De linzenballetjes: Lekker maar mijn balletjes bleven te slap. Ik voegde meer kikkererwtenmeel toe maar daardoor droogden ze wat uit in de oven. De volgende keer voeg ik wat havervlokken toe (mijn huismiddeltje bij slappe gevallen!).
  • De samosa’s: I loooove samosa’s maar ik miste wat meer uitleg bij het gebruik van de rijstvellen. Mijn samosa’s vielen volledig uit elkaar en ik vond ze te chewy toen ze uit de oven kwamen. Hierbij krijg ik dus graag nog wat tips!036
  • Het dipsausje bij de samosa’s: mijn favoriet! Zo lekker, zo eenvoudig en zooo gezond. Deze ga ik vaak herhalen en experimenteren met andere kruiden!
  • De bloemkoolcouscous: Lekker en verrassend met de pompelmoes en vijgen maar iets te flets naar mijn smaak. Ik voegde nog wat couscouskruiden toe.026
  • Het romig groentepotje met zwarte bonen: Heerlijke comfortfood en smaakt de dag nadien nóg lekkerder doordat alle smaken dan goed zijn opgenomen door de groenten. Ik had geen zoete aardappel, raapjes en spinazie in huis maar gebruikte koolrabi, pompoen en paksoi in de plaats en dat smaakte super.
  • Blood orange madness: Wat was me dat een voltreffer! Ik ben dol op cashewnoten als vervanging voor room en plattekaas en dit receptje met het frisse van de sinaas en limoen maakte ons feestje helemaal af. Wordt zeker herhaald! Ik voegde wel maar de helft van de ahornsiroop toe en vond dat eigenlijk zoet genoeg.

030

Blood orange madness

Ingrediënten

Crème

2 koppen geweekte cashewnoten (min. 4 uur)
sap van 2 limoenen
sap van 2 kleine bloedsinaasappels of gewone sinaasappels als je ze niet kunt vinden)
6 tot 8 eetlepels agavesiroop of ahornsiroop
enkele druppels natuurlijk amandelextract
1 kop kokosroom (of sojaroom)
enkele eetlepels gesmolten kokosolie

Topping
wat bessen naar keus
een handvol amandelschilfers (lichtjes gebruind in een droge pan)
Verse muntblaadjes

Bereiding

1. Mix alle ingrediënten voor de crème in een goede blender tot je een gladde massa hebt
2. Laat de crème een uurtje opstijven in de koelkast en verdeel daarna over de glaasjes. Versier met besjes, amandelschilfers en munt.

Laat het smaken!

Psst! Ellen heeft ook een facebookpagina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.