De romigste wintersoep ooit

stroganoff-cabbage steak 083

En daar hoeft helemaal geen room aan te pas te komen! Wie we deze keer wel met open armen ontvangen is onze allerliefste loebas van een witte kool. Die uit zijn voegen gegroeide groente die je maar niet lijkt op te krijgen, hoe hard je ook je best doet. Vaak ligt het aan een gebrek aan inspiratie -die het kolenrijk blijkbaar met zich meebrengt. Maar met dit soepje verdwijnt die witte kool als sneeuw voor de zon want geloof me, hiervan blijf je smullen.

Het geheim van zijn transformatie tot een romig imago schuilt in één van mijn lievelingstrucs om gelijk welke groente te laten scoren: roosteren! In de oven wordt de kool niet alleen boterzacht maar ook melkachtig zoet. Maak daar een soepje van en je winterse avonden kunnen niet meer stuk.

Je mag deze soep uiteraard handtekenen met een persoonlijk accent. Een paar van mijn favoriete garnituren zijn krokant gebakken croutons, kikkererwten of champignons maar deze keer koos ik voor gerookte tempehspekjes. En dat was een voltreffer. Kool en spek zijn al eeuwen vriendjes en de nootachtige smaak van de tempeh voegt daar nog extra karakter aan toe.

Geen kool is deze winter nog veilig!

stroganoff-cabbage steak 019

Geroosterde wittekoolsoep met tempehspekjes

Voor vier
500 g wittekool
150 g aardappelen
1 ui
5 tenen ongepelde look
3 laurierbladeren
1 takje tijm
1 tl nootmuskaat
peper en zout
200 ml havermelk
olijfolie
1,5 l bouillon
200 g tempeh
1 bussel platte peterselie

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de wittekool in grote stoere blokken. Schik in een ovenschotel, besprenkel met gul olijfolie, voeg laurier, tijm, nootmuskaat en peper en zout toe. Prik de tenen look in met een mes en kneus ze. Meng alles goed door elkaar en plaats afgedekt in de oven gedurende 30 minuten. Hussel elke 10 minuten alles goed door elkaar. Haal uit de oven, verwijder laurier en tijm en duw de lookpulp uit de schil.
Schil de ui en de aardappelen en snijd in blokjes. Roerbak de ui tot glazig, voeg de aardappelen toe en roerbak 5 minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de kool toe en laat koken tot de aardappelen helemaal gaar zijn. Mix de soep tot een gladde romige consistentie. Voeg de havermelk toe.

Snijd de tempeh in hele dunne reepjes (zoals fijne spekjes). Laat een pan met olijfolie goed heet worden. Bak de tempeh goudbruin en krokant. Smaak af met flink wat peper en zout. Versnipper de bladpeterselie grof.

Dresseer de soep met de tempeh en de peterselie.

 

 

5 Replies to “De romigste wintersoep ooit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.