Thuiskomen is een keuken.

IMG-2020

Klink ik respectloos wanneer ik verklap dat de voornaamste reden waarom ik heb uitgekeken naar het nieuwe boek van Dorien Knockaert niet in de eerste plaats de recepten waren? Ik hoop het niet want mijn favoriete gerecht van Dorien is namelijk al jaren haar taal. Taal die ik met eerbied proef. Taal die me doet bezinnen over mijn plek achter het fornuis. Taal die me de goesting geeft om telkens weer aan het koken te slaan. Taal die me doet thuiskomen in mijn keuken. Thuiskomen deed me eens te meer beseffen dat mijn keuken mijn thuis ís.

Thuiskomen is genieten.

Anders dan in Goed eten, waar Dorien haar en onze eetgewoontes onder de loep neemt, laat ze je in Thuiskomen zien hoe je van dat goede eten ten volle geniet. Hoe je van goed eten het beste eten maakt.  En dat doet ze voorzichtig.  Met snuifjes en vleugjes. Niet door het eten binnenstebuiten te keren als een chirurg maar door het heel behoedzaam te besnuffelen. Zoals ze haar sla wast, zo probeert ze geheimen te ontfutselen aan al haar ingrediënten. Niet door ze te analyseren maar door ze beter te leren kennen. En daarvoor gebruikt ze geen scalpel maar haar zintuigen.

Thuiskomen is een gesprek.

Tijdens het lezen van Thuiskomen, zat ik plots in mezelf te praten. Ik ging zo op in de culinaire ontdekkingen van Dorien dat ik enthousiast begon te repliceren in de trant van ‘Oh ja, dat heb ik ook al gemerkt als ik een ei pocheer!’ of ‘Heb je dat al eens met boekweit geprobeerd!’ en ‘Aha, dat ga ik eens uittesten als ik bonen week.’. Deze ingebeelde keukendialogen deden me niet alleen thuiskomen in mijn eigen keuken maar ook in mijn ‘stiel’ -wat een zalig woord!-  en ik besefte meer dan ooit dat dit het soort kok is dat ik ben en wil blijven: zoekend, wroetend, proberend. Maar nooit af, nooit volmaakt, nooit uitgeleerd. Omdat er elke dag weer nieuwe mogelijkheden liggen te sluimeren in de voorraadkast en groentemand.

Thuiskomen is een wandeling.

Thuiskomen is een wandeling door de keuken van Dorien. Onderweg toont ze ons bereidingen waarvan we dachten dat ze heel evident waren maar waar we bij nader inzien eigenlijk best nog wat over te leren hadden. Toch voel je je geen leek of amateur tijdens deze wandeling want een portie gezonde naïviteit is net de sleutel tot het vervolmaken van deze tocht. Heel wat keukens zouden baat hebben bij deze onbevangen blik. Het is een manier van koken die me doet denken aan de onbevangenheid waarmee een kind voor het eerst naar de wereld kijkt. De vooroordelen en vastgeroeste gewoontes die je over voeding had, vallen weg. Alles mag nog. Het is een vrijheid die je kookkunsten tegelijk rust en zuurstof geeft.

010

Thuiskomen is brood.

De platte broodjes van Dorien spraken me meteen aan. Aangezien ik een heel sauzig type ben, leek me niks fijner dan een brood waarmee je alles kan oplepelen. De kwark en de komijn geven het brood zijn oosterse toets, warm en fris tegelijk. Dorien raadt aan de broodjes zo snel en vers mogelijk op te eten. Dat vond ik in eerste instantie een nadeel aangezien ik ze graag in het weekend wou bakken om er dan de hele week van te eten. Maar we konden er uiteindelijk toch een week van genieten door ze koel te bewaren in de superhandige afsluitbare zakjes van Ikea (jaja).

Makkelijke platbroodjes

Voor 4 platbroden zo groot als een pizza

320g zelfrijzende bloem
1/2 kl zout
1 kl komijn (optioneel)
300g kwark (Griekse yoghurt kan ook, maar dan heb je wat meer bloem nodig)
3 el olie
1 eidooier

Meng voor de broodjes de bloem met het zout en de komijn.
Meng in een aparte kom de kwark met de olie en de eidooier.
Kneed het natte mengsel met je handen door het droge mengsel, tot je een samenhangend, stevig deeg hebt. Het mag licht kleverig blijven, maar je moet er wel een handelbare bol van kunnen maken. Als het te nat en te kleverig is, voeg dan extra bloem toe. Is het taai en droog, voeg dan extra kwark toe (dit kun je ook nog doen als je het deeg straks uitrolt).
Verdeel het deeg in 4 bolletjes. Rol of duw ze één voor één uit op een bebloemd werkvlak tot een cirkel van enkele mm dik.
Bak ze in je grootste antikleefpan, aan beide kanten. Ze zullen mooi onregelmatig bruinen en opbollen. Om ze om te draaien is een tang het handigst. Eet de platbroodjes zo vers mogelijk.

008

Naast de broodjes maakte ik ook al de pilav van bulghur en paprika en de pompoen met zoetzure rode ui. Lekker samen met het yoghurtsausje dat je verder in het boek tegenkomt. De maleisische noedelsoep was een voltreffer. Een vriendin was dan weer heel lovend over de koolpasta. Zo aten haar huisgenoten nu toch boerenkool. Laat zeker weten wat jullie favorietjes zijn!

Thuiskomen
De magie van doordeweeks koken
Dorien Knockaert
2017 Uitgeverij Luster
ISBN 9789460582127

6 Reacties op “Thuiskomen is een keuken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: