On the go. Eten voor onderweg.

IMG_2260

Het was een vriendin die dit boekje plots opdiepte uit haar handtas. ‘Volgens mij is dit echt iets voor jou.’ zei ze. En gelijk had ze. Niet eens zo diep verborgen in mijzelf zit nog steeds een klein meisje dat dol is op snoezigheid. En dat dit boekje snoezig is! Het handtasformaat en de rode accenten (hartjes en al), de vakantiesfeer en het genre rechtuitjebedmaaraltijdevenbetoverend foto’s van lifestyle-icoon la Kroes herself. Ik geef het met een klein beetje schaamrood op de wangen (maar ach wat, dat staat zo schattig) toe: ik kan daar schaapachtig blij van worden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de receptjes: jawel, die zijn al even lieflijk als de rest. On the go bevat maar liefst 49 echte picknickcadeautjes. Ontbijtjes, snacks en drankjes: allemaal gerechtjes die je in een wip maakt en overal mee naar toe kan nemen, van een lunchvergadering tot een roadtrip.

IMG_2267

Maar voor jullie nu gaan denken: Jaja, leuk boekje maar beetje lichtvoetig, niet? Toch niet! Zoals jullie weten, ben ik dol op eenvoudige recepten. No fuss als het niet moet. Rechttoe, rechtaan. Maar het moet wel lekker zijn én gezond. En er moeten liefst groenten in zitten. En niet enkel sla, komkommer en tomaat (zeker niet in de winter!). Wel, deze blonde foodie heeft mooi haar best gedaan. Venkelbrood, zuurkooltaart en broccolisandwiches maakten mij toch behoorlijk nieuwsgierig. Daarnaast krijg je een paar lijstjes (en o i love lijstjes) . Zo is er eentje met ‘stuff’, haar allerleukste keukenspeeltjes, eentje met keukenkastinspiratie (boodschappenlijstje) en wat tips om het preppen van je meeneemkost  goed te plannen (wanneer maak je wat). Daarnaast zijn er twee lijstjes met poepsimpele maar heel lekkere receptjes en daar zijn echte blijvertjes bij: eentje met favoriete dipjes en eentje met de beste basics. Noteer alvast: de veggie poedermix en the best dip ever (what’s in a name).

IMG_2269

Een andere gevoelige snaar die deze fitgirl feilloos bij mij wist te raken, is mijn grote voorliefde voor peulvruchten. Want ojo, er staan wat bonen, linzen en kikkererwten in dit boek. Mijn absolute favoriet (en dan bedoel ik: dit recept wordt hier wekelijks gemaakt) is de linzentapenade. Rebelse ik heeft er uiteraard ondertussen al haar eigen twist aan gegeven. Ik maakte er een soort martinoversie van met worcestersaus, tabasco en stukjes augurk. Ik mix eerst de zongedroogde tomaten en de tomatenpuree met de smaakmakers, daarna mix ik de linzen en de ui ook nog even grof mee omdat je dan dat smeuïge ‘preparégevoel’ krijgt. Lekker zeg ik u! Zowel op je boterham als met een portie frietjes. Enfin, waar wachten jullie nog op? Go get it in je boekenwinkel!

IMG-1931

Linzentapenade

Bereidingstijd
20 minuten+10 minuten als je ook de linzen nog moet koken

Ingrediënten (voor ca. 600g)
250g (beluga)linzen, gekookt (ca. 125g ongekookt)
100g gedroogde tomaten
6 el olijfolie, extra vierge
1 teentje knoflook
1 middelgrote ui
handvol verse (platte) peterselie
150g tomatenpuree
2 theelepels komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
1/2 el appelazijn
1/2 tl zwarte peper

Bereiding
Doe de gedroogde linzen in een zeef, spoel met koud water af en laat uitlekken. Kook de linzen in twee keer zoveel water in ca. 20 à 30 minuten (of wat op de verpakking staat) zachtjes gaar. Giet de linzen weer af in de zeef, spoel kort met koud water en laat ze helemaal afkoelen. Doe ondertussen de gedroogde tomaten samen met de olijfolie en het teentje knoflook in de keukenmachine. Schep de gemalen tomaten in een kom, snijd de ui en peterselie fijn en voeg samen met de rest van de ingrediënten toe aan de kom. Schep alles goed door elkaar. Doe de tapenade in mooie weckpotjes, zodat je die overal mee naar toe kunt nemen. Lekker op een lunchbroodje zoals de venkel loaf.

IMG-1929

On the go
preppen, bewaren en meenemen
49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes
2016, Spectrum
ISBN 978 90 00 35256 2

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.