Polenta met gebakken witloof en een romige saus van kikkererwten en kastanjechampignons #tryvegan

Try-Vegan-logo
Sinds Valentijn ben ik helemaal into vegan en dat dank ik aan de Try vegan campagne van EVA en Be Vegan. Wie mij al even volgt, weet dat ik een Bourgondiër ben in hart en nieren en dat een vegan lifestyle voor mij echt doorzetten betekent. Ook al ben ik nog zo overtuigd en gemotiveerd om het plantaardig(er) te doen, mijn vlees is zwak en mijn geest volgt mijn vlees nogal snel als ik honger heb.

Natuurlijk is er maar één manier om honger tegen te gaan en dat is eten en dan het liefst lekker eten. Hoe meer inspiratie, receptjes en tips, hoe makkelijker het wordt om vol te houden. Try vegan doet er alvast alles aan om dit mogelijk te maken. Elke week krijg je van hen een mailtje met een weekmenu en heel veel bruikbare info die antwoord geeft op prangende vragen als: Hoe vervang ik een ei in gebak, hoe vervang ik kaas op mijn boterham, hoe kan ik mijn kinderen overtuigen dat groenten lekker zijn? Hoe meer je weet, hoe makkelijker het wordt!

Mijn eigen gouden regel luidt: ‘Heb altijd een snack in je zak!’ Ik ben namelijk een vraatzuchtig beest als ik honger heb en als ik dan niks heb om me af te leiden, ben ik verloren. Dus zorg ik steeds voor een lekker koekje, geroosterd nootje of ander knabbeltje als ik onderweg ben. Ik ben een fervent wandelaar en fietser en geloof me in de uithoeken van Vlaanderen is het woord ‘vegan’ helaas nog steeds Chinees. Als ik dan ergens uitgehongerd strand, is mijn karakter ver te zoeken. Restaurantbezoekjes tracht ik ook zoveel mogelijk vooraf in te plannen. Gelukkig zijn er in een stad als Gent pareltjes voor de plantaardige trek. Mijn twee favorieten zijn ongetwijfeld Foodstorms en Wald: plekken om te koesteren en zonder enig gemis uitgebreid te tafelen.

Bovenal motiveert Try Vegan me om mezelf te verfijnen als kok. Vanuit de visie van het improvisatiekoken vind ik het fijn om me te moeten beperken tot een aantal ingrediënten, waarmee ik vindingrijk op zoek mag gaan naar een smaak die het gemis opheft. Niks fijner bijvoorbeeld dan een vegan versie maken van een klassiek gerecht als stoverij, vol-au-vent of balletjes in tomatensaus. Daarnaast zie ik Try Vegan als een mogelijkheid tot een ode aan mijn geliefde seizoensgroenten. Koken met biologische lokale seizoensgroenten is voor mij het summum van plantaardig genieten.

Maar Try vegan is meer dan schranzen en feesten alleen. Het is een bewuste stap in de richting van een plantaardig(er) eetpatroon en een duurzame samenleving. Een bewuste en noodzakelijke stap. Dat maakt zelfs de koudestroom van de laatste dagen voelbaar duidelijk (cfr. klimaatproblematiek). Net als elke vastenperiode, biedt deze plantaardige versie een kans om te reflecteren. Ik zag woensdag de krachtige monoloog ‘Marx’ door Johan Heldenbergh en dat motiveerde me meer dan ooit om wakker te worden en een standpunt in te nemen.

Om mijn Try Vegan feestelijk in te zetten, koos ik voor een smeuige polenta met gebakken witloof en een romige saus van kikkererwten en kastanjechampignons. Voor een cheesy accent voegde ik gistvlokken toe. Ik hoop dat jullie er even hard van zullen genieten als ik.

Polenta met gebakken witloof en een romige saus van kikkererwten en kastanjechampignons

Voor vier

400 g champignons
3 stronkjes witloof
250 g polenta
450 g gekookte kikkererwten (250g ongekookt)
400 ml soja- of haverroom
1,5 l groentebouillon
1 teentje geraspte look of 1 tl lookpoeder
2 bladeren laurier
1 takje tijm
2 el gistvlokken 
olijfolie
handvol platte peterselie
handvol amandelschilfers
nootmuskaat
peper en zout

Snijd de champignons in twee of in vier afhankelijk van de grootte (kleintjes kan je volledig laten). Laat een diepe pan of wok heet worden. Voeg een scheut olijfolie en de kikkererwten en champignons toe. Voeg de look en een snuif nootmuskaat toe en roerbak alles tot goudbruin en tot de kikkererwten gaan knisperen en springen (ja dat doen ze echt! -eigenlijk poffen ze. ). Roer niet maar schud af en toe eens op. Blus met 300 ml van de bouillon. Voeg de room toe. Laat 5 minuutjes pruttelen zodat de saus wat indikt. Zet het vuur uit en roer 1 el gistvlokken onder de saus.

Zet een pot op het vuur met de rest van de groentebouillon (1,3 l) en breng aan de kook. Als de bouillon kookt, voeg je de polenta en een flinke scheut olijfolie toe. Roer 5 minuten op middelmatig vuur tot de polenta dik wordt. Roer 1 eetlepel gistvlokken onder de polenta. Zet het vuur uit, plaats het deksel op de pot en laat rusten.

Snijd het voetje (0,5 cm) van je witloofstronkjes. Je moet het hart niet verwijderen. Snijd ze overlangs in 4 en dan elk stuk nog eens in 2. Je hebt nu lange repen witloof.
Laat een pan heet worden. Bak daarin de witloof. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Neem je tijd. Je wil dat de witloof boterzacht wordt. Zet het vuur op gemiddelde warmte en een deksel op de pot. Roer elke 3 minuten even om. De witloof mag een beetje bruin worden en wat aanbakken maar natuurlijk niet aanbranden. Proef na 15 minuten of de witloof zacht genoeg is.  Zet het vuur uit en dek af.

Rooster de amandelschilfers in een droge pan tot ze goudbruin worden en gaan geuren. Schud ze regelmatig op en blijf in de buurt zodat ze niet aanbranden -wat heel snel gebeurt.

Schep een gulle lepel polenta in elk bord. Nappeer met een lepel van de kikkererwten en champignons. Dresseer met een paar repen witloof. Serveer met de peterselie en geroosterde amandelschilfers. De liefhebbers kunnen een scheut truffelolie toevoegen.

unnamed (2)

5 Replies to “Polenta met gebakken witloof en een romige saus van kikkererwten en kastanjechampignons #tryvegan”

  1. Vandaag eindelijk dit recept gemaakt, perfect voor een zondagavond: niet heel ingewikkeld, een prachtig bord en vooral heeeel lekker!

Laat een reactie achter op kookeetleef Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.