Honger

IMG_0103

Kijk, voor mij was die titel gewoon al helemaal Zsazsa. Er zijn weinig mensen van wie ik de honger aanstekelijker vind dan die van deze prinses van de moestuin. En laat ons wel wezen, de honger van Mme Zsazsa is meer dan een lege maag. Het is de onbevangen gretigheid, de gulzigheid waarmee ze het leven degusteert die ons allemaal goesting doet krijgen. Goesting om met volle teugen te genieten van moestuin en keuken, van de seizoenen en het voluit leven.

Seizoensgroenten spelen dan ook met verve de hoofdrol in Honger. Maar dat doen ze zonder capsones. Zonder tralala. Dit kookboek maakt groenten voor iedereen toegankelijk. Poepsimpele recepten (‘belachelijk gemakkelijk’ noemt Zsazsa dat) worden doorspekt met leuke tips, heerlijke tekeningen en weetjes waardoor het boek blijft verrassen en inspireren. Deze tips zijn vooral zoveel waard omdat je voelt dat ze uit het leven zijn gegrepen. Het is geen boekenwijsheid. Je plukt en roert als het ware mee. Je waant je voor even zelf een moestuinmadame.

Zsazsa’s voorliefde voor eenvoudige no nonsense gerechten resulteert in een waaier aan pasta’s, risotto’s en groentepotjes. Voor elke smaak en elk seizoen wat wils. Zoals jullie wel weten, ben ik geen kookboekenkok maar toch maakte ik effectief al braaf twee gerechten klaar met dit boek open op het aanrecht. Geloof me, dat is bijzonder! Geen ellenlange ingrediëntenlijsten die mij rillingen bezorgen, geen ingewikkelde beschrijvingen die mij doen oogrollen. Zo lust ik een kookboek wel! De mogelijkheid om bepaalde ingrediënten door andere te vervangen (bijvoorbeeld voor een plantaardige  versie!) vind ik ook een groot pluspunt. Het zet mensen aan tot zelfredzaam en creatief koken omdat het zich niet vastpint op specifieke ingrediënten.

Voor mij persoonlijk mocht het boek wel iets zuivelarmer zijn. Room en kaas zijn wonderbaarlijke ingrediënten die meteen een volle hartigheid aan je gerecht geven maar ik daag mezelf graag uit om ze niet als vanzelfsprekend te beschouwen omdat ze me lui maken. Ik vind de uitdaging om een gerecht goed af te werken dan groter. Zoals een schilder ooit zei: ‘Witte verf maakt alles goed maar het verdoezelt je fouten.’, zo heb ik dat een beetje met room en kaas. Ik wil leren ze pas toe te voegen als de groenten er echt om vragen en ze mijn smaakvermogen niet in slaap sussen. Maar dit is uiteraard de invulling van mijn eigen culinaire zoektocht.

Meer dan wat dan ook toont dit boek dat wie een moestuin heeft, een rijk mens is. Dat wat de natuur je dan biedt, wonderlijk en eindeloos is. Elke dag is weer een avontuur in de moestuinjungle, achter elke hoek schuilen mogelijkheden om er een feest van te maken. Ik word er heel jaloers en dromerig van…

Wat heb ik gekookt?

Ik ging aan de slag met twee pastarecepten en dat waren allebei toppertjes die hier zeker nog op tafel zullen komen. Zowel ikzelf als de puberdochter waren overtuigd en dat is veel waard. De ‘belachelijk lekkere en snelle spaghetti’ is een winner door zijn speedy karakter maar ook door zijn gulle kruidige inborst. Ik voegde groene linzen toe voor extra vulling en beet. Zalig!

IMG-2895

Maar misschien was ik nog net iets verliefder op de pasta met venkel en citroen. Ik maakte de vegan versie met de pangrattato (gebakken broodkruim met look, kruiden en citroensap oh my heavenly ). Een pasta met een heerlijke fijne smaak die mij even terugbracht naar de Italiaanse Westkust van Amalfi. Zeker proberen dus!

Pasta met venkel en citroen

Voor 4 personen
2 venkelknollen
2 handenvol jonge snijbiet- of andere blaadjes, gewassen en drooggezwierd
de zeste en het sap van 1 of 2 citroenen
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
4 el sojaroom
400g pasta
olijfolie, zout en peper
parmezaan indien gewenst

1. Zet een grote pot met gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kan koken terwijl je de saus maakt. Bewaar een kopje van het kookvocht wanneer je de pasta afgiet. Dit kan je gebruiken om de saus wat smeuïger te maken.

2. Snijd de stelen en een dunne plak van de onderkant van de venkelknollen en breek de buitenste laag af als deze beschadigd is. Snij de knollendoormidden en dan in plakjes van een halve centimeter.

3. Bak de venkel in wat olie tot alles gaar is en begint te bruinen. Voeg de knoflook toe en bak alles nog een paar minuutjes voordat de blaadjes en de zeste erbij gaan. roerbak de blaadjes tot ze geslonken zijn.Giet dan het sap van een citroen en de room in de pan, roer goed zodat de aanbaksels loskomen. Laat de saus wat indikken, kruid met peper en zout en proef of alles voldoende zout en zuur is.

4. Meng de pasta met de saus en eventueel een of twee eetlepels van het kookwater als de saus te droog is. Zet op tafel met de extra citroen in partjes gesneden zodat iedereen zijn eigen zuurtegraad kan bepalen.

IMG_0110

 

 

2 Replies to “Honger”

Laat een reactie achter op kookeetleef Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.