The Green Kitchen at home

IMG-4159

Als je me zou vragen hoe luilekkerland er uitziet, dan zou ik je gewoon dit boek tonen. Ik word zo blij van dit boek dat ik het -ondanks de huiselijke titel- overal mee naartoe zou willen nemen. Om het aan iedereen te tonen. Zo betoverend mooi is het. Zo’n feel good heeft het ook.  Het enige vervelende aan dit boek is dat het me elke dag weer voor dilemma’s stelt. Want wat zal ik vandaag eens maken? Meestal kan ik niet kiezen en breng daardoor -zoals gisteren- een hele dag door achter het fornuis waardoor het avondmaal uiteindelijk bestaat uit een tafel zoals op de cover van het boek: boordevol bordjes en schoteltjes om verliefd op te worden.

David en Luise, de man en vrouw achter Green kitchen stories, startten een heel aantal jaar geleden met een foodblog. Omdat ze zo genoten van hun culinaire avonturen wilden ze die graag met de wereld delen. Hun ‘uit de keuken gegrepen’ recepten en verrukkelijke foto’s zorgden meteen voor duizenden volgers. Zelf vielen ze een beetje uit de lucht dat hun dagelijkse keukenverhalen mensen zo aanspraken. Maar is het niet juist dit dagelijkse, dit doorleefde dat ons zo lokt? In een wereld waarin je nog zelden rustig thuis kan komen, is elk boek met thuisgevoel een verademing.

Vier boeken hebben ze intussen op hun palmares en ik wil ze allemaal. The Green Kitchen at Home is mijn eerste omdat het, zoals David in de inleiding zegt, hun favoriete recepten zijn. Beproefde recepten die ze keer op keer weer maken omdat ze ervan houden, omdat hun kinderen ervan houden, omdat ze makkelijk zijn in te plannen in een druk huishouden en omdat ze gewoon heel lekker zijn.

En ze liegen niet. Alles wat ik al maakte uit dit boek, kostte me weinig moeite maar des te meer plezier. De recepten zijn eenvoudig en kloppen. Geen addertjes onder het gras, geen onmogelijke ingrediënten, geen vreemde bochten. Dit boek is perfect stressloos. Dus ja ook voor jou, keukenleek. Luidkeels je favoriete nummer meezingen, een oogje in het zeil houden terwijl je kinderen met klei spelen en koken uit dit boek gaan perfect samen.

IMG-3888

Het voorbije lange weekend was dan ook een perfect moment om dit boek uit te testen. De lente stak zijn tong naar me uit en ik keerde haar de rug toe in een wollen trui. De dag begon met een ontbijtje waar ik heel benieuwd naar was. Een stevige muesli van geweekte boekweit, pitten en zaden. David en Luise voegen ook amandelen toe maar noten vallen vaak te zwaar op mijn maag dus koos ik voor pompoenpitten in de plaats. Ik voegde ook krenten toe. Als je die laat meeweken worden ze sappig en zacht. Heerlijk vind ik dat. Het ontbijt wordt aangevuld met yoghurt (ik gebruikte mijn favoriete kokosyoghurt van Abbot Kinney), appelstukjes en bosbessen (ik gebruikte een mix van bevroren bessen omdat het nog een beetje vroeg in het jaar is voor vers rood fruit). De bowl wordt afgewerkt met een lepel notenpasta (hier werd het tahin) en een lepel bijenpollen. En jawel, dit wordt een topper. We aten het al drie ochtenden op rij en zijn er dol op!

Het tweede gerechtje dat hier werd getest was de dagelijkse dal.  Dal is iets tussen een stoofpot en een soep en wordt gemaakt op basis van linzen. Poepsimpel , klaar in een wip maar zo lekker. Ik ben er dol op want ik ben helemaal verloren aan de kruidencombinaties van de Indische keuken. Ik verving de wortels door erwtjes (had geen wortels in huis en vind erwtjes ook lekkerder, met wortel wordt het me te zoet). Ik werkte niet af met appel en hazelnoten zoals aanbevolen maar met verse koriander en munt (meer mijn ding).

IMG-3523

Daarna waren de banaanspinaziepannenkoekjes aan de beurt. Een leuke variatie op de speltpancakes die ik vaak maak voor een weekendontbijt. De combinatie met yoghurt, bessen en passievrucht is perfect.

IMG-3979

En op de valreep maakte ik gisterenavond dan ook nog het bananenbrood. Omdat ik nog nooit een recept tegenkwam dat mij honderd procent overtuigde -vaak te klef, te vast, niet uitgebakken, niet luchtig genoeg- was ik heel benieuwd hoe deze zou uitpakken. Ik gebruikte boekweitmeel en speltmeel (ik houd niet van amandelmeel, net zoals ik niet houd van marsepein en frangipane). Maar de optionele lepel koffie moest er zeker in. Ik drink zelden koffie omdat ik er helemaal hyper van word maar verwerkt in een gerecht heb ik er veel minder last van. De cacao liet ik weg. Ik had geen zin in een totale chocoladecake maar de stukjes chocolade mochten er wel in. De walnoten verving ik door hazelnoten omdat ik die in huis had. En ooo wat was hij lekker. Of beter, wat is hij lekker. Er is namelijk op dit moment nog een half brood over en ik moet mezelf erg in toom houden om de rest niet in een keer op te eten.

IMG-3928

Zo ver zijn we dus nu en ik voorspel de komende dagen nog heel wat meer Green kitchen plezier -want er komt nóg een lang weekend aan! Intussen maakte ik ook een gerechtje van hun blog: het lente picknickbrood (met asperges!). En dat was ook een schot in de roos! Enfin, je hoort het al: ik ben tot over mijn oren verliefd. Het zou kunnen dat je bij het lezen van mijn ervaringen met de recepten dacht: ‘Tjonge, kan dat mens zich nu nooit eens aan een recept houden?’ En natuurlijk heb je overschot van gelijk. Ik kan dat inderdaad niet. En om mezelf helemaal onsympathiek te maken: Ik weet heel goed wat ik lust en wat niet en ben daar behoorlijk kieskeurig in. Daarom puzzel ik met bestaande recepten tot ik mijn eigen lievelingscombinatie gevonden heb. Een boek als dit laat dat met gemak toe wat het voor mij dan weer een nóg beter boek maakt. Enfin, noem het gerust keukenrebellie of beroepsmisvorming. Voor mij is het gewoon wat ik het liefste doe: Spelen met mijn eten. En ik ben er zeker van dat David en Luise al even grote speelvogels zijn als ikzelf.

IMG-4154

Dagelijkse dal

Deze dal was een van de eerste recepten die ik leerde koken toen ik op mezelf ging wonen. Al snel werd het een gerecht dat ik bijna dagelijks maakte (afgewisseld met een snelle pasta met tomatensaus waar alle 18-jarige jongens bij zweren). Een vriend die in Bangladesh is geboren, leerde me dit te koken. ik weet nog hoe geschokt ik was door de enorme hoeveelheden specerijen die hij gebruikte en zijn geheime trucje waarmee hij de smaak van de specerijen wat dempte (door voor het opdienen een enorme klont boter door de warme soep te roeren). Mijn recept heeft westerse hoeveelheden specerijen en ik heb de boter achterwege gelaten zodat de dal veganistisch is. Maar als je geen veganist bent, moet ik toegeven dat een paar eetlepels boter of ghee de smaken perfect afronden!
Vijftien jaar later is dit nog steeds een soep die we heel vaak maken. Het is een van de meest troostrijke maaltijden die we kennen en de kinderen zijn er ook dol op. David

2 el virgin koksolie
1 ui gepeld
3 tenen knoflook gepeld
1 el verse gember, geschild en geraspt
1 el kerriepoeder
1 tl kurkuma
1/4-1/2 tl chilipoeder
3 vastkokende aardappelen, geschild
2 wortels, bovenkant verwijder, geschild
200g rode linzen, afgespoeld
1 liter groentebouillon
zeezout
3 tomaten

Opdienen met
1 appel
geroosterde hazelnoten, grofgehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper
grofgehakte verse korianderblaadjes

Verhit de olie in een grote pan op middellaag vuur. Snipper de ui en knoflook en doe ze in de pan, samen met de gember en specerijen, en laat ongeveer 10 minuten fruiten tot de ui zacht begint te worden.
Snijd intussen de aardappels en wortels in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de pan en bak 5 minuten mee. Doe de linzen en bouillon erbij en breng op smaak met zout. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten zacht koken tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe zodat de dal niet aanbrandt. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze de laatste 5 minuten toe. Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd in reepjes. Dien de dal op met appelreepjes, hazelnoten, zout, peper en koriander.

Varaties

Roer de laatste minuut van de kooktijd een handje spinazieblaadjes door de dal.

Voeg tegelijk met de rest van de specerijen 1 tl gemalen komijn en 1 tl mosterdzaad toe voor een diepere smaak.

TIP

Voor een notenvrij alternatief vervang je de hazelnoten door geroosterde pompoenpitten.

IMG-3891

The Green Kitchen at Home
Gezond, vegetarisch en snel eten
David Frenkiel en Luise Vindahl
2017, Gottmer/Becht
ISBN 978 90 230 15437

 

 

 

 

One Reply to “The Green Kitchen at home”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.