Zomerse dips

Ik weet niet hoe dat bij u zit maar voor mij bestaat er geen fijner eetgebeuren dan ‘den aperitief’ en met de zomer op komst wordt die goesting alleen maar groter. Bij die aperitief horen niet alleen verfrissende drankjes maar ook verrassende hapjes en als ik hapjes zeg, staat met stip op één: een heerlijk smeuïge dip! Ik zou kunnen leven op crackers met dips. Volgend mij trouwens een gat in de markt: het diprestaurant! Ik probeer er wekelijks minstens één nieuwe uit. Gewoon met wat ik in huis heb. Mijn beste recepten ontstaan wanneer ik mij noodgedwongen moet beperken tot een paar lukrake ingrediënten.  Twee van die dips zijn vers van de pers en te lekker om niet met jullie allemaal te delen zodat jullie de hele zomer met mij mee kunnen genieten van de diplove. Deel gerust jouw favoriete dips in de comments! Benieuwd!

Een dip hoeft uiteraard niet persé bij de aperitief. Neem gerust een portie mee naar je werk (of school of uitstap) als tussendoortje. Dat kan met crackers maar evengoed met allerlei rauwe groenten zoals koolrabi, raapjes, radijzen, bloemkool, selder, wortel, rodebiet en noem maar op.

Vergeet niet dat veel dips ook superduper broodbeleg zijn! Of vulling voor wraps, rolls, uitgeholde tomaatjes, pakketjes van slablaadjes enzovoort. Multi-inzetbaar dus die dipliefde!

Wie nog meer inspiratie wil voor zomerse hapjes en dips, kan zich inschrijven voor de zomerworkshop

IMG-4173

Spinaziecitroenhummus

Voor een volle kom dipplezier
150g verse spinazie
250g kikkererwten
100 ml zachte olijfolie
1/4 citroen (schil en al)
1 teen look
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl harissapoeder (of chili of cayenne)
4 gedroogde abrikozen
2 el geroosterde zonnebloempitten

Meng alles in een blender of met de staafmixer tot een zijdezachte hummus. Versier met reepjes gedroogde abrikoos en geroosterde zonnebloempitten.

IMG-4290

Artisjoklinzendip

6 miniartisjokjes op olie (die van de Bioplanet zijn de beste) of drie verse artisjokharten
6 el olijfolie en een scheut om te garneren (eventueel uit de bokaal als je de artisjokken uit bokaal hebt gebruikt)
150g gekookte bruine, groene of gele linzen
1 teen look
pezo
1 el sumak en  een snuif om te garneren
1 el verse citroentijm

Mix de artisjokjes grof met de helft van de linzen, de look, 1 el sumak en 4 el olijfolie. Garneer met sumak, olijfolie en de citroentijm.

 

 

 

2 Replies to “Zomerse dips”

  1. Dus rauwe spinazie? Ik gebruik dat inderdaad ook als sla, maar om zo te verwerken, daar zou ik zelf allicht niet opgekomen zijn. Uit te proberen!
    De artisjoklinzendip proefde ik bij jou in de workshop. Mmm, zalig fris dipje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.