Zomerse bessencake

Misschien is mijn allergrootste zoete zonde wel een perfecte cake. En om nog specifieker te zijn: een quatre quart. Smeuïg maar tegelijk ook luchtig, het perfecte evenwicht tussen nat en droog gebak, dat zachte kruim onder een krokant korstje. Mmmm, het water loopt me in de mond terwijl ik erover schrijf. Omwille van deze grote cakeliefde, bak ik er eigenlijk zelden. Want eenmaal gebakken is de lokroep van de cake te groot om er met mate van te eten en mijn weegschaal is onverbiddelijk voor dit soort zwakte.

Maar als ik cake bak, is het feest. Vooral in de herfst en de winter, als de appels en peren van de bomen vallen, laat ik mijn cakeliefde al eens de vrije loop en experimenteer met verschillende recepten. Een tijdje geleden viel mijn Pinterestend oog op de ‘plaatcake’, wat eigenlijk niet meer is dan een cake op een platte bakplaat. Voordeel: Zo’n cake bakt een stuk makkelijker uit (geen risico om met je breinaald te blijven steken in een kleverige deegconsistentie in het midden van je cake), je kan ze heel mooi garneren met allerlei fruit of ander lekkers en je snijd ze in mooie (lees: grote) blokjes. Allez, ik was meteen verkocht en nieuwsgierig. En omdat het zomer is, wou ik ook wel eens een zomers cakerecept uittesten. Maar dat bleek in het geval van de plaatcake geen enkel probleem want daar doen ze vaak besjes op en moooooi dat dat is!

Aangezien ik in die periode net een workshop mocht gaan geven bij EVA vzw was de volgende uitdaging er een vegan cake van te maken. Recepten genoeg maar wie mij kent weet dat ik een guerillakok ben die graag buiten de lijntjes bakt. En omdat ik al een tijdje op zoek was naar een vegan recept voor cake dat mij de perfecte quatre quart ervaring biedt, ging ik aan het experimenteren. De meeste vegan cake die ik al at is ofwel veel te droog ofwel veel te nat. Bovendien mis ik steeds de luchtigheid die een echte cake kenmerkt. Ik zocht dus het perfecte compromis tussen nat en droog en daarbij wou ik ook graag wat luchtigheid (maar ook niet te luchtig want ik houd van een stevige cake -we zijn vooral niet veeleisend).

Na drie keer bakken, verscheen deze cake. Ik ben er zelf verliefd op dus ik hoop dat jullie hem ook zullen kunnen appreciëren. Hij is én nat én droog én luchtig én stevig. Bovendien is hij gemaakt van volkoren boekweit- en speltmeel wat hem voor mij extra lekker maakt (maar je kan ook ander meel gebruiken als je de smaak van spelt en boekweit te bepalend vindt). Zijn luchtigheid dankt hij aan een mix van appelazijn en bakpoeder, zijn nattigheid aan sojamelk (je kan ook een andere plantaardige melk gebruiken). Hij is getest door drie kinderen en nadien volledig verslonden dus kidsproof is hij ook al. O, en hij is zoooo makkelijk. Klaar in een twee drie. Alleen de oven wat in de gaten houden. Hij wil het niet te warm en niet te koud hebben, deze cake, en niet alle ovens gaan daar even subtiel mee om. Allez, een cake die weet wat hij wil.

Ik zou zeggen: Testen! En mij zeker laten weten of het lekker was.

IMG-4677

Zomerse bessencake

Voor 1 rechthoekige bakvorm van ongeveer 15 op 30 cm
200 g speltweitmeel (of andere meel)
200 g boekweitmeel (of ander meel)
200 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
50 ml appelazijn
150 g ruwe rietsuiker
200 ml kokos- of olijfolie
½ tl vanillemerg/essence/poeder
14 g bakpoeder
snuifje zout
200 g bessen (frambozen, rode besjes, bosbessen, braambessen,…)(vers of diepvries)

Verwarm de oven voor op 160°C. Als je diepvriesbessen gebruikt, meng ze met een lepel van de  suiker en laat ze net niet volledig ontdooien (zodat het sap niet vrijkomt).
Meng alle natte ingrediënten.
Meng alle droge ingrediënten.
Meng de droge met de natte ingrediënten.
Vet de bakvorm in met kokos- of olijfolie. Stort het deeg erin en strijk het glad. Verdeel de besjes erover.
Plaats gedurende 40 minuten in de oven. Prik met een vork. Als het beslag niet meer blijft kleven, is de cake klaar.

IMG-4661

8 Replies to “Zomerse bessencake”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.