Lekkere andijvie

IMG-4803

Speciaal voor de zomerkeuken van Velt ging ik aan de slag met een groente waar velen hun neus voor optrekken: De andijvie. Ik moet toegeven dat ik best wel snap dat deze wijdgerokte dame geen publiekslieveling is. Als je niet precies weet hoe je haar lekker kan bereiden, is ze gestoofd een bittere maar voor de rest smakeloze bladgroente en rauw een bittere slasoort.  Nochtans is het enige wat je te doen staat, om je andijvie te verwerken tot een lekker gerecht, de bitterheid counteren door een romige en een zoute smaakmaker toe te voegen. Er zijn mensen die durven denken dat je bitterheid verzacht met zoet (denk aan witloof met suiker). Niks is minder waar. De bitterheid wordt net beklemtoond door een zoete smaakmaker.

Zout en room hoef je zeker niet letterlijk te nemen. Zout kan ook worden toegevoegd in de vorm van een ingrediënt met een hoog umamigehalte zoals sojasaus, miso, zeewier of champignons. Romigheid krijg je door toevoeging van room, melk of kaas (klassieke andijviebereiding) maar evengoed door combinatie met een dressing of eieren of groenten met een romig zacht karakter zoals aardappel, pastinaak of knolselder (denk aan stoemp met andijvie). Ook peulvruchten doen het hier prima. Witte bonen en kikkererwten zijn goede maatjes van de andijvie.

Met deze wetenschap ging ik aan de slag en creëerde mijn twee favoriete andijviegerechten. Ik koos voor een warme en een rauwe bereiding zodat jullie beide mogelijkheden leren appreciëren. Ik hoop dat deze recepten de andijvie een beetje uit het verdoemhoekje halen en dat jullie er de volgende keer watertandend naar uit kijken.

Ik ben alvast heel benieuwd naar jullie reacties!

IMG-4822

Andijvie Archiduc met kikkererwten

Voor vier
800 g andijvie
250 g champignons
400 g gekookte kikkererwten (150g ongekookt)
400 ml (soja)room
2 el sojasaus
1 tl balsamicoazijn
1 el lookpoeder
1 tl nootmuskaat
peper en zout
olijfolie

Snijd de andijvie in repen van 5 cm. Spoel grondig. Stoof de andijvie in olijfolie met peper en zout en de nootmuskaat. Laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de gekookte kikkererwten met de sojasaus, het lookpoeder en de balsamicoazijn in een hete pan tot ze mooi goudbruin kleuren. Roer zo weinig mogelijk. Schud liever af en toe de pan even op. Alleen zo bakken de champignons en kikkererwten mooi bruin (anders krijg je waterachtige slappe en smaakloze champignons). Voeg de andijvie en de room toe en laat op laag vuur nog even pruttelen zodat de room de smaken goed opneemt en wat indikt. Is de saus nog niet zout genoeg, voeg dan nog wat sojasaus toe. Smaak af met peper.

Serveer met een aardappelgerecht, toast, een videetje (koninginnehapje) of pasta. Je kan er ook een ovenschotel van maken. Meng met pasta of werk in laagjes met puree en gratineer eventueel met wat geraspte kaas.

Je kan de andijvie vervangen door Chinese kool, witloof, paksoi of warmoes.

Je kan dit gerecht ook verwerken tot een quiche. Mix daarvoor 100 ml sojamelk met 2 eitjes (of gebruik ipv de eitjes 150 g zijden tofu) en een el maizena toe en mang onder het basisrecept. Giet in een kruimel-, blader- of zelfgemaakte quichedeeg en bak op 200°C gedurende 20 minuten.

IMG-4825

Caesarsalade van andijvie en geroosterde broccoli

Voor vier
500 g andijvie
300 g broccoli
300 g geroosterde tempeh
400 g jonge aardappelen
1 el mosterd
100 ml veganaise/mayonaise
100 ml yoghurt
2 el gehakte appelkappertjes
2 el gehakte peterselie
olijfolie
peper en zout

Snijd de andijvie in fijne reepjes, spoel goed en laat uitlekken.

Verwarm de oven op 180°C. Snijd de broccoli in roosjes en schik ze in een ovenschotel. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een gulle scheut olijfolie toe en masseer daarmee de broccoli. Bak gedurende 10 à 15 minuten of tot de broccoli een klein beetje kleur krijgt (niet te lang want verbrande broccoli is echt niet lekker).

Snijd de aardappeltjes in partjes en stoom ze in een stoommandje (je mag ze ook koken). Laat ze afkoelen.

Maak een dressing van de mosterd, kappertjes, peterselie, vega/mayonaise en yoghurt. Meng de andijvie, broccoli, aardappeltjes (mogen nog wat lauw zijn) met de helft van de dressing.

Snijd de tempeh in fijne reepjes (als spekjes) en bak ze in een hete pan tot ze krokant en goudbruin worden. Breng op smaak met peper en zout.

Garneer de salade met de reepjes. Serveer met de rest van de dressing.

Ik werkte af met wat reepjes daikon omdat de pittige frisheid me een leuk accent leek. Voeg zelf gerust nog groenten toe.

Je kan de andijvie vervangen door Chinese kool of Romeinse sla (heel stevige slasoort). Je kan de tempeh vervangen door gebakken reepjes seitan of gebakken linzen, bonen kikkererwten.

IMG-4797

Advertenties

2 Replies to “Lekkere andijvie”

  1. Ik mocht beide proeven en echt, zó lekker! Ik had bij Caesarsalade niet eens door dat er andijvie in zat 😀
    Vanaf nu ga je zelfs blij zijn met andijvie in je groentenpakket!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.