Courgettecake met maanzaad en citroenroom

September. De gillende hitte van de voorbije maanden is eindelijk gaan liggen. De zomer gaat over in trager water en lager licht. Vroeger vond ik de herfst tristesse omdat haar koele nachten de komst van de winter voorspelden en elke dag weer iets korter was dan de voorgaande. Haar stervend blad,  haar geur van mos en melancholie, haar vervagende vertes. Ik kon ze niet verkroppen. Maar de laatste jaren laat ik steeds makkelijker samen met haar los. Ik geef me over aan haar bedaarde ademhaling en maak haar gulle oogst gelatener klaar.

En waar is de oogst guller dan in courgetteland. Ik vermoed dat de courgette bij uitstek aanleiding geeft tot een blijvende zoektocht naar vernieuwende recepten en verrassende smaakcombinaties. Zeker met een kind in huis dat haar neus er elk jaar voor optrekt. Deze kieskeurige eter mag mij dan al eens doen knarsetanden, in de improvisatiekeuken blijft het een uitdaging te zoeken naar een bereiding die ook zo’n viesneus kan bekoren. Een en dezelfde groente verbergt immers veel meer smaken en texturen dan je voor mogelijk houdt. Het is enkel de frisse blik van de kok die die smakenrijkdom kan ontsluiten.

Ter ere van de herfstkeuken van Velt ging ik deze keer de zoete weg op. Courgettecake. Voor velen een wannatry, voor mij voortaan een didit. Het aroma van citroen en de beet van maanzaad maken het helemaal af. En jawel, hij werd gesmaakt! (Ssst, er zit een volledige courgette in.)

Courgettecake 058

Courgettecake met maanzaad en citroenroom

500 g bloem
2 tl bakpoeder
150 g rietsuiker
3 bio eitjes
200 ml zachte (olijf)olie
sap van 1 citroen
1 tl vanille extract (of merg uit 1 vanillestok)
300g geraspte courgette
2 el maanzaad
snuifje zout

Voor de topping
150 g roomkaas
sap van halve citroen
1 el citroenzest (geraspte schil)
1 el poedersuiker

Verwarm de oven voor op 160°C. Neem twee kommen. Meng in de ene kom de bloem, bakpoeder, zout en maanzaad. Klop in de andere kom de eitjes op met de suiker. Voeg citroensap, olijfolie en vanille toe. Giet het eimengsel bij het bloemmengsel en meng of mix tot je een glad deeg hebt. Stort het deeg in een ingevette cakevorm. Laat 60 minuten bakken. Laat 10 minuutjes afkoelen in de vorm. Haal nadien voorzichtig met een mes uit de vorm en laat verder afkoelen op een roostertje.

Maak intussen de topping. Meng roomkaas, citroensap en poedersuiker tot een glad smeersel. Bedek de cake als die volledig is afgekoeld met het roomkaasmengsel. Smullen maar!

Advertenties

2 Replies to “Courgettecake met maanzaad en citroenroom”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.