Indian Summer vijgentiramisu

Op een van de gouden dagen van deze Indian Summer, ontstond het idee voor deze creamy dreamy tiramisu met verse vijgen. De echte aanleiding voor het recept was de overweldigende vijgenoogst van mijn buren. Zij hebben een joekel van een vijgenboom in hun beschutte stadstuin en die levert elk jaar tonnen van deze koninklijke vrucht. Dit jaar barstte de boom bijna uit zijn voegen (een bitterzoete keerzijde van het trieste klimaatverhaal…). Liters confituur, vijgentaarten, smoothies, ijs en tiramisu waren het gevolg van deze overvloed.

IMG-0875

Rijk

Ik vind niks fijner dan experimenteren met toevallige ingrediënten die op mijn pad komen. Ze verrassen mij, halen mij uit mijn comfort zone en zetten mij aan tot creativiteit. Mijn beste recepten ontstaan op die manier. Zo wordt koken een avontuur dat nooit eindigt. Vrienden en kennissen weten dan ook dat ze met elke vorm van oogstoverschot  bij mij mogen aankloppen. Mijn antwoord is steevast: ‘Ik verwerk alles.’ Ook dat is rijk zijn.

Wat is er bijzonder aan deze tiramisu?

Ik maak mijn tiramisu steevast met half mascarpone-half plattekaas . Ik voeg heel weinig suiker toe aangezien de speculaasjes en vijgen al suikerrijk zijn en ik vind net het contrast tussen het romige niet zo zoete en het zoete van de vijgen en koekjes heel fijn. De mascarponeplattekaasmengeling (scrabble that) maakt de tiramisu lekker licht en veel gezonder dan de klassieke variant. Mijn keuze voor speculaas? Ik ben er gewoon dol op. Vermoedelijk jeugdsentiment. Mijn pappa maakte altijd vanillepudding met speculaas en zo’n zacht speculaasje is voor mij de ultieme comfort food.

IMG-1525

Indian summer vijgentiramisu

Voor zes porties

500 g verse vijgen
2 el rietsuiker
1 tl vanillemerg of -essence
250 g platte kaas
250 g mascarpone
2 koppen koffie
1 scheut whiskey
20 speculaasjes

Halveer of vierendeel de vijgen afhankelijk van de grootte. Meng ze met een eetlepel ahornsiroop en zet even opzij.
Klop de plattekaas en de mascarpone op met de rietsuiker en de vanille.
Neem een platte ovenschotel van ongeveer 30 op 15 cm en 10 cm hoogte. Beleg met de vijgen. Beleg met de helft van het mascarponekaasmengsel.
Zet twee koppen koffie. Voeg een scheut whiskey toe. Doop (snel!) een voor een de speculaasjes  in de koffie en leg op de mascarponelaag.  Beleg met het resterende mascarponemengsel.
Plaats minstens een uurtje in de koelkast en dien op. 

Opties:
-Wie wil kan de tiramisu afwerken met geraspte chocolade.
-Ik maakte de tiramisu ook al in bokaaltjes. Leuk om mee te nemen als tussendoortje op je werk, tijdens een picknick of als verwennerij/cadeautje voor een van je liefsten. Verdeel de ingrediënten dan gewoon in gelijke porties over 6 bokaaltjes.
-Ik maakte ook een vegan versie van de tiramisu. Ik gebruikte 250g kokosyoghurt en 250g opgeklopte aquafaba. Je kan ook een plantaardig alternatief voor platte kaas gebruiken en opgeklopte sojaroom. Proberen maar!

IMG-1004

4 Reacties op “Indian Summer vijgentiramisu”

  1. Dank voor het opsturen van het mega lekker recept! En zo mooi voorgesteld!! proficiat! Heb het doorgestuurd naar Tim!

    Liefs van tante Katie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.