Salade van geroosterde pompoen, quinoa, granaatappelpitten, boerenkool en feta

Een warme oproep aan iedereen om op deze mooie nazomerse zondag een gulle portie quinoa te nuttigen. Omdat quinoa nu eenmaal heel gezond, lekker en voedzaam is. En geef toe: Het is een mooi graan. Deze bonte herfstige salade met pompoen en boerenkool om dat te vieren. Beter wordt het niet. Of toch? #quinoa

Quinoa bloeit in pluimen. De groene bloemen hebben een weinig opvallend bloemdek, bestaande uit vijf gekielde bloemdekbladen en zijn gewoonlijk tweeslachtig. De bloemen bestuiven zichzelf. Het vruchtbeginsel is bovenstandig.[5][6]

Salade pompoen.JPG

Salade van geroosterde pompoen, quinoa, granaatappelpitten, boerenkool en feta

Voor vier
500g hokkaido pompoen
2 tenen look
4 blaadjes salie
150 g feta
250 g quinoa
1 granaatappel
100 g boerenkool
2 el appelazijn
2 el honing
1 el mosterd
3 el arachideolie
1 sjalotje
peper en zout
3 el olijfolie
100 g zonnebloempitten

Kook de quinoa in dubbel de hoeveelheid gezouten water. Zet het vuur laag van zodra de quinoa begint te kiemen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de pompoen schoon door hem af te borstelen onder water. Schil hem niet. Snijd in vier en verwijder de pitten. Snijd in dobbelsteentjes van 3 cm. Schik in een ovenschotel. Pers de look. Versnipper de blaadjes salie. Hussel de salie en de look met 1 el honing en 3 el olijfolie onder de pompoen. Zorg dat alles goed verdeeld is (doe het met je handen). Plaats in de oven gedurende 20 minuten of tot de pompoen zachtgaar en goudbruin is. Hussel regelmatig even om.
Zet een pot gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Rits de boerenkool van de stelen. Snijd in reepjes van 2 cm. Blancheer de boerenkool 3 minuten. Spoel koud en laat uitlekken.
Breek de granaatappel in twee. Klop de granaatappelpitten met een pollepel uit de schil in een kom.
Versnipper de sjalot. Maak een vinaigrette van de sjalot, het appelazijn, de arachideolie, de mosterd en 1 el honing.
Rooster de zonnebloempitten.
Schik de salade in een mooie ovalen schaal. Begin met de quinoa, nadien de blokjes pompoen en de boerenkool. Hussel dit lichtjes door elkaar. Verkruimel de feta over de salade en werk af met de granaatappelpitjes en zonnebloempitten. Serveer of besprenkel met de vinaigrette.

cropped-0391.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.