Pasta met romig koolsausje, geroosterde pompoen en tempeh bacon

Nog meer dan andere najaren koester ik dit jaar mijn plek achter het fornuis. Mijn dag is niet naar behoren afgesloten als ik niet in een pruttelende stoofpot heb geroerd of een schaal goudbruin herfstgebak uit de oven heb getoverd. Mijn favoriete gezelschap tijdens deze knusse keukenmomenten zijn de podcasts van Klara (aanrader van jewelste!), een kudde kaarsen en een glas fonkelende biowijn. Zo kom ik tot mezelf. Dit is mijn nest als het leven knaagt. Hier worden mijn grenzen weer die van mijzelf en niet langer die van een ander.
Ik wens iedereen zo’n plek. Een behapbare portie geluk. Een basiskamp waar niet geoordeeld hoeft te worden, waar de meest eenvoudige handeling -dat kan koken zijn, maar ook tuinieren, tekenen of yoga komen in aanmerking- al je aandacht vraagt. De enige voorwaarde is dat het iets is wat je graag doet en rust brengt. Iets wat ‘Ik. Nu. Hier. Genoeg.’ zegt. En dat dat alles is wat je op dat moment nodig hebt.

IMG_1643

Dit koesterkoken leverde vorige week een pasta op waarmee je zo onder een dekentje kan kruipen. Een kom zo boordevol troost dat zelfs het grootste verdriet zich eraan kan laven. Ik combineerde mijn lievelingsbereiding van pompoen (look, salie, honing >oven) met een romige saus van witte kool en koolrabi. Ik diende op met speltpasta en werkte af met  gerookte tempehspekjes en geroosterde amandelschilfers.
Ik vermoed dat ik jullie in de eerste plaats plezier doe met het sausje want originele receptjes met kolige ingrediënten zijn vaak heel welkom (Wat doe je daar in godsnaam een hele winter lang mee!). Zet naast dit sausje ook deze soep nog eens op het menu! Weer een koolzorg minder.

Pasta met romig koolsausje, geroosterde pompoen en tempeh bacon

Voor vier
500g speltpasta
150g koolrabi
150g witte kool
600 g  (hokkaido) pompoen
200g gerookte tempeh
100g amandelschilfers
200 ml groentebouillon
200 ml (soja)room
2 el gistvlokken
1 el sojasaus
scheutje whiskey (of cognac)
8 blaadjes salie
1 el honing
2 grote tenen look
1/2 tl nootmuskaat
2 blaadjes laurier
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in stoere dobbelstenen. Schik in een ovenschotel. Pers de look. Versnipper de salie. Masseer in met gul olijfolie, de look, de salie en de honing. Smaak af met peper en zout en rooster in de oven gedurende 30 minuten. Hussel na 15 minuten even door elkaar. De blokjes moeten boterzacht zijn vanbinnen en goudkleurig vanbuiten.
Schil de koolrabi. Snijd de koolrabi en witte kool in blokjes en bak even goed aan in olijfolie met peper en zout, nootmuskaat en laurier. Blus met de whiskey en laat verder garen op een gematigd vuur tot de kool boterzacht is. Voeg bouillon, room, sojasaus en gistvlokken toe. Mix tot een gladde saus. Smaak af met peper en zout. Is de saus nog te dik? Voeg wat extra bouillon toe.
Kook intussen de pasta. Rooster de amandelschilfers goudbruin en zet opzij. Snijd de tempeh in reepjes (zoals spek) en bak ze in een pan met olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de pasta met de saus en maak mooie torentjes op de borden. Garneer met de blokjes pompoen, de spekjes en de amandelschilfers.

IMG-1626

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.