Kweepeercake

IMG_0561

Zij die mij al een beetje kennen, weten het: ik ben een echte cakelover. En geen cakiger seizoen dan de herfst. Vijgen, appels, peren, druiven. Ze mogen allemaal de cake in maar mijn absolute favoriet is de kweepeer. Deze knoestige, keiharde peer wordt vaak verwerkt tot gelei of membrillo. Ik werd onlangs door een kennis verwend met een dikke plak van deze zoetzure fruitpaté. Zooo lekker. Het proberen waard dus.
Een winkel vinden waar ze kweeperen verkopen is niet zo evident maar op de een of andere manier geraak ik er elk jaar weer aan via vrienden of vrienden van vrienden die een boom in de tuin hebben en geen weg weten met de overdaad aan oogst. En dan ben ik in mijn nopjes want elke gulle gift is een aanzet tot nieuwe keukenavonturen.

Dit jaar had ik dus mijn zinnen gezet op een kweepeercake. Inspiratie voor een nieuw, origineel en super gemakkelijk cakerecept vond ik bij Bakken zonder beesten, een fingerlicking vegan bakblog. Zij maakte een custardcake met gekarameliseerde appel en ik dacht: Wat met appel kan, kan ook met kweepeer. Alleen de gaartijd van het karameliseren even aanpassen. Gezien zijn taaie karakter heeft de kweepeer veel meer tijd nodig om zacht en sappig te worden. Het recept viel verder enorm in de smaak! Het intrigeerde me meteen dat er vanillepoeder wordt gebruikt voor het cakebeslag. En dat was een winner: het deeg is zacht en smeuïg maar toch lekker stevig en cakerig. Do try this at home!

IMG-1649

Kweepeercake

50 gr vanillepuddingpoeder
100 gr speltbloem
1/2 tl bakpoeder
1 tl + 2 el gesmolten kokosolie
80 gram + 2 el ruwe rietsuiker
175 ml plantaardige melk
2 kweeperen
1 tl + 1/2 tl kaneelpoeder
1/4 tl kardemompoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een standaard cakevorm met bakpapier.
Schil de kweeperen met een dunschiller, snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Dit is een stevig werkje want kweeperen zijn steenhard. Snijd de peren eerst in vier om het klokhuis makkelijker te verwijderen. Gebruik een goed mesje.
Voeg 2 el rietsuiker toe, 1/2 tl kaneelpoeder en 1/4 tl kardemompoeder. Roerbak even. Zet een deksel op de pan en het vuur laag en laat de peren gedurende 10 minuten sudderen. Roer geregeld goed door.  Verdeel de gekarameliseerde peertjes over de bodem van de ingevette cakevorm.

Roer in een kom de rest van de rietsuiker stevig door de kokosolie. Zorg dat de kokosolie goed is afgekoeld voordat je de melk toevoegt. Anders stolt de kokosolie weer en krijg je brokjes.  Roer alles stevig door elkaar tot je een mooie emulsie hebt.

Zeef de droge ingrediënten (bloem, vanillepuddingpoeder, 1 tl kaneelpoeder en bakpoeder) in de kom erbij.

Meng alles goed door elkaar en schenk het beslag over de kweepeer in de cakevorm.
Bak de cake 25 tot 30 minuten. Test met een vork of mesje of de cake gaar is. Blijft er geen beslag plakken, is de cake gaar.

Laat de cake 10 minuutjes afkoelen in de vorm en plaats hem dan op een taartrooster om hem verder af te laten koelen. Een klein beetje warm is hij erg lekker! Zeker met een bolletje speculaasijs.

IMG-1657

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.