Maaltijdsoep van koolrabi, warmoes, champignons en boekweit

IMG-2036

Niks troostrijker tijdens deze donkere tijden dan jezelf verwennen met dampende kommen voedzame kost (smaakt nóg beter na een fikse herfstwandeling). Ik ben sinds vorige week in de ban van de maaltijdsoep. Heerlijk om te spelen met smaakcombinaties en een echte ode aan de seizoensgroenten. Soep je mee?

Waarom is een maaltijdsoep zoooo voordelig?

  • 123 klaar
  • extreem groenterijk (vitamines, baby!)
  • alles kan erin (dus ook restjes!)
  • licht (dus goed voor de lijn)
  • heerlijk hydraterend
  • weinig afwas
  • ecologisch (energiearm want alles in één pot)
  • veel kindjes houden van soep (zeker als je er balletjes of korstjes aan toevoegt

Wat maakt een maaltijdsoep tot een goede maaltijdsoep?

Om er een volwaardige maaltijd van te maken, voeg ik naast heel veel groentjes steeds iets koolhydraatrijk, iets eiwitrijk en iets (gezond) vetrijk toe:

  • koolhydraatrijk: granen, aardappelen, pasta
  • eiwitrijk: niks lekkerder en diverser dan peulvruchten dus linzen, kikkererwten, bonen zijn meer dan welkom
  • vetrijk: niks lekkerder dan een romig soepje dus kom maar op met die sojaroom, haverroom en kokosroom. Ook lekker is een scheut lijnzaadolie of zachte olijfolie voor het opdienen.

Maaltijdsoep van koolrabi, warmoes, champignons en boekweit

Voor vier

300 g koolrabi
250 g champignons
200 g warmoes
2 uien
100 g boekweit
3 takjes verse tijm
3 blaadjes laurier
4 blaadjes salie
snuif nootmuskaat
150 ml sojaroom
1 el bouillon (mijn favoriet: Morga)
1 l water
olijfolie

Versnipper de ui. Schil de koolrabi en snijd in blokjes. Snijd de champignons in schijfjes. Snijd de stelen van de warmoes in dunne reepjes, het blad in iets bredere reepjes. Spoel beide grondig.

Stoof de ui tot ze glazig is. Voeg de boekweit, de champignons, de steeltjes van de warmoes en de koolrabi toe. Roerbak 5 minuten. Voeg de nootmuskaat, salie, tijm en laurier toe. Voeg de lepel bouillonpasta toe. Blus met het water. Laat pruttelen op een middelmatig vuur tot de boekweit zacht is. Voeg de blaadjes van de warmoes toe en roer ze door de soep. Zet het vuur uit. Meng de room door de soep (of serveer ze bij de soep).

Werk af met wat frisse groene kruiden (peterselie, dragon, rucola, basilicum ) of kiemen.
Serveer met een lekker zuurdesem brood.

IMG-2140 (1)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.