Crème van polenta met kerstrodekool, BBQ kikkererwten en miso paddenstoelen.

Sinterklaas is weer naar Spanje dus het mag! De komende dagen verwen ik jullie graag met een paar heerlijke eindejaarsgerechtjes om jullie feesttafel dit jaar onvergetelijk te maken. En we beginnen met een gerechtje waar al heel wat mensen het recept van vroegen: Crème van polenta met kerstrodekool, BBQ kikkererwten en miso paddenstoelen.

De kerstrodekool is een gerecht dat ook is opgenomen in mijn nieuwe boek Kook het seizoen en ik ben er zelf echt verliefd op! In plaats van de traditionele combinatie met appeltjes, is deze rodekool bereid met veenbessen en sinaasappel, echt op en top kerst dus. De smaak is fris zuurzoet en de kleur dieprood. Aangevuld met hartverwarmende specerijen en rode wijn een gerecht dat het goed doet bij elke vorm van gebraad (seitan, linzen, bonen: om maar een paar mogelijkheden te noemen!). Maar ik ging deze keer voor een combi met mijn favoriete peulvrucht: de kikkererwt! En niks lekkerder dan  BBQ baked kikkererwten, een naam die niet zoveel met BBQ te maken heeft maar wel bewijst dat deze kikkererwten stoer en spicy smaken!

En dan de polenta! Tot voor kort had ik nog amper met polenta gekookt maar nu ik eenmaal begonnen ben, ben ik niet meer te stoppen. Je kan er immers alle kanten mee uit en de basisbereiding is klaar in 123. Gewoon toevoegen aan kokend water en hop! En wat is het eindejaar zonder goudbruin gebakken paddenstoelen. De miso zorgt voor karakter en tegenwicht bij de zachte smaak van de polenta. AF dus! Proberen! Proeven! En natuurlijk laten weten of het lekker was!

IMG-2236

Crème van polenta met kerstrodekool, BBQ kikkererwten en miso paddenstoelen

Voor vier

Voor de polenta
200 g polenta
1 l groentebouillon (2 el Morga of andere groentebouillon in 1 l kokend water)
3 el zachte olijfolie
peper en zout
(optioneel: klontje boter)

Voor de kikkererwten
400 g gekookte kikkererwten (150 g ongekookt)
1 el balsamicoazijn
2 el sojasaus
1/2 el ahornsiroop
1/4 tl chilipoeder
1/2 el paprikapoeder
1/2 el currypoeder
1/2 el lookpoeder
olijfolie

Voor de rodekool
400g rodekool
200g veenbessen (cranberries) (rauw)
4 sjalotjes
sap en schil van 1 sinaasappel
1 tl kaneel
2 kruidnagels
2 blaadjes laurier
1 tl nootmuskaat
1 el geraspte gember (of 1 tl gemberpoeder)
50g boter
peper en zout
100g rietsuiker
80 ml balsamicoazijn
300 ml gezoet veenbessensap (indien je ongezoet sap gebruikt, voeg je nog wat extra suiker toe)
1 steranijs
olijfolie

Voor de paddenstoelen
250 g kastanjechampignons (of een wilde paddenstoelenmengeling)
1 teentje geperste look
1 el citroensap
1 tl rijstmiso (zacht van smaak)
100 ml (soja)room
peper en zout

Garnering
handvol peterselie

Polenta
Breng 800 ml van de bouillon aan de kook. Voeg de polenta toe en roer 5 minuten tot je een dikke pap krijgt. Zet het vuur uit. Voeg de olijfolie, de gistvlokken en eventueel een klontje boter toe. Roer alles goed door. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.

Kikkererwten
Laat de kikkererwten goed uitlekken. Verhit de olijfolie in een pan. Voeg alle ingrediënten toe en roerbak (of nog beter: schudbak) gedurende 5 minuten of tot de kikkererwten beginnen te ploffen (ze springen dan echt de pan uit). Zet opzij.

Rodekool
Snijd de rodekool in kleine blokjes. Vernsnipper de sjalotjes. Fruit de sjalotjes in de olijfolie. Blus met de balsamicoazijn. Voeg rodekool, veenbessen, suiker, nootmuskaat, gember, kaneel, laurier, steranijs en kruidnagels toe. Roerbak 3 minuutjes. Voeg het veenbessensap en het sap van de sinaasappel toe. Leg de boter in blokjes bovenop de rodekool. Zet een deksel op de pot en laat gedurende een kwartier sudderen. Roer alles nog eens goed om. Voeg extra sap toe indien de rodekool te droog komt te staan. Zet het vuur laag en laat nog een uur garen. De kool moet boterzacht worden. Zet het vuur uit en voeg de rasp van de sinaasappel toe. Roer onder de rodekool.

Paddenstoelen
Verhit een pan met olijfolie. Wacht tot de pan echt goed heet is! Bak de paddenstoelen met de look goudbruin. Roer zo weinig mogelijk. Paddenstoelen kunnen heel goed tegen hitte. Schud alleen af en toe op. Anders worden de paddenstoelen waterig en zacht en dat wil je niet. Blus met het citroensap en de room. Voeg de miso toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
Check of de polenta nog smeuïg is. Is dit niet het geval, voeg dan de rest van de hete bouillon toe tot je een smeerbare crème hebt. Nappeer een gulle schep van de polenta op je bord. Strijk uit met een lepel. Verdeel hierover rodekool, paddenstoelen en kikkererwten. Werk af met versnipperde peterselie.

 

 

 

 

2 Replies to “Crème van polenta met kerstrodekool, BBQ kikkererwten en miso paddenstoelen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.