Gouden granola voor een extra warme winter

Dat het bijna een jaar geleden is dat ik nog van mij liet horen. Ik kan het zelf bijna niet geloven maar toen ik hier inlogde zag ik dat het waar was. 12 december 2018. Daarna windstilte. Het is een schande. Het is fantastisch. Want ik was aan het leven. Dat moet ook gebeuren. En liefst voluit.

Sommigen onder jullie hebben mijn culinaire verhalen misschien nog gevolgd op Instagram. Mijn liefde voor de foodfotografie was deze laatste maanden blijkbaar net iets sterker dan de blogdrang. Maar ach, een fotootje posten gaat gewoon ook veel sneller dan een recept uitschrijven en daar nog iets zinnigs over vertellen ook. Pure luiheid dus? Het zou kunnen. En ik gun het mezelf van harte want op het werkfront schrijf ik al meer dan genoeg. Thuis mogen de potten winnen.

Koken bleef ik dus doen, wees gerust. Maar misschien iets ingetogener, in alle eenvoud en verwondering. Oogsten op mijn veld en dan de smaak van die oogst zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen op een bord. Minder werd meer. Peper en zout, olijfolie en hitte kunnen wonderen doen als je ze een beetje hun gang laat gaan. Als je erin slaagt te voelen wat de groenten nodig hebben, is het altijd feest.

En nu. Het najaar is er weer. Korte dagen brengen lange avonden en iets meer tijd om binnen in plaats van buiten te leven. Dus ik keer weer met het laatste en mooiste licht van het jaar. Hoe schoon is dat. De natuur verlangt naar slaap en ik naar gouden gerechten. Ik hoop van jullie hetzelfde.

Gouden granola

Deze granola voorziet mij van voldoende zonnigheid om de donkere seizoenen te overleven. Ik eet hem met yoghurt en vers fruit.

Voor 1kg

500 g havervlokken
100 g pompoenpitten
100 g zonnebloempitten
50 g lijnzaad
50 g boekweit
50 g speltmeel
150 ml kokosvet
4 el ahornsiroop
1 el curcuma
snuif zwarte peper
snuif zeezout

Verwarm de oven voor op 160°C. Doe het kokosvet in een grote bakplaat en laat het smelten terwijl de oven opwarmt. Haal de bakplaat eruit en voeg alle andere ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar. Plaat gedurende 20 minuten in de oven. Roer elke 5 minuten de granola even door. Haal de plaat uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar in een weckpot om de versheid optimaal te houden.

Optioneel: Je kan uiteraard andere pitten en zaden, noten of granen toevoegen. Je kan de curcuma vervangen door een chaimix voor een andere touch. Je kan de helft (of meer) van de ahornsiroop vervangen door een geplette banaan of 150 ml appelmoes. Dan krijg je mooie grote clusters door de plakkerige textuur.

E54C912F-0F41-471A-A5EB-0B0FE01B8542

4 Reacties op “Gouden granola voor een extra warme winter”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: