Dahl van rode linzen en palmkool

Graag zet ik het nieuwe jaar in met een hartverwarmend en voedzaam recept. Want warmte kunnen we gebruiken tijdens deze koude dagen en nog koudere tijden. Bovendien is dit recept extra zacht voor lijf én leefmilieu en zo zie ik het graag. Mag 2020 in het teken staan van deze onlosmakelijke eenheid. Wij zijn pas gezond als de plek waar we leven dat ook is. Kies dit jaar dus nog vaker voor seizoensgebonden, biologische, lokale, plantaardige producten en draag zo zonder veel moeite bij aan een leefbare toekomst voor jezelf en al wie je lief is. Je hoeft er niet minder lekker voor te eten, je kiest gewoon bewuster wat je eet. Een minimale inspanning met een enorme impact want de link tussen voedselproductie en de toestand van ons klimaat is hallucinant.

Linzen (en eigenlijk alle peulvruchten) zijn niet alleen heel voedzaam, het zijn ook echte kameleons. Van burgers tot stoofpotjes, van slaatjes tot broodbeleg. Het kan allemaal. Omdat onbekend al te vaak onbemind is, wil ik ook dit jaar weer een lans breken voor deze eiwitrijke kanjers. Verwacht je dus aan veel recepten met mijn favorieten.

En ik begin meteen met een poepsimpel gerecht dat je ook nog eens in een handomdraai bij elkaar kookt. Dahl is een Indisch gerecht dat twijfelt tussen curry en soep. Je kan er in principe alle soorten linzen voor gebruiken maar rode linzen winnen de wedstrijd als het rap moet gaan. Deze gepelde linzen (daardoor zijn ze zo snel zacht) kan je gewoon meestoven met de rest van je groenten. Ze hebben geen lange kooktijd nodig. Ideaal dus voor snelle stoofpotjes.

Deze dahl zit boordevol verwarmende (typisch Indische) kruiden zoals gember, komijn en koriander. Ik maakte een winterse versie met aardappeltjes en palmkool maar je kan zelf naar hartenlust experimenteren met andere groente en er zo elk seizoen een andere touch aan geven. Maak gerust meteen een grote pot en vries een aantal porties in -voor op dagen met nog minder tijd.

Dahl van rode linzen en palmkool

Voor vier
150 g droge rode linzen
1 ui
200 g palmkool
4 aardappelen
1 el geraspte gember
1 el geraspte look
1 tl curcuma
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 el rode currypasta (ik gebruikte deze)
3 limoenblaadjes
1 stengel citroengras
1 limoen
200 ml kokosroom
200 ml tomatenpassata (of stukjes)
300 ml groentebouillon
bussel verse koriander
4 el dukkah
peper en zout

Snijd de palmkool in 2 cm brede reepjes en spoel grondig. Snijd de aardappels in dobbelsteentjes (je hoeft ze niet te schillen, borstel ze goed schoon). Versnipper de ui en stoof hem met de linzen, de gember, look, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en de currypasta tot de ui glazig is en de linzen goed beginnen te bakken. Voeg de aardappelen en de palmkool toe. Roerbak even. Blus met de kokosroom, bouillon en passata. Voeg limoenblaadjes en citroengras toe. Laat sudderen op een middelmatig vuur tot de linzen en de aardappelen gaar zijn. Roer regelmatig om. De linzen kunnen gaan kleven en aanbakken. Voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe. Smaak af met peper en zout. Serveer in kommen met flink wat verse koriander, een partje limoen en een eetlepel dukkah.

9653B51A-B1CE-421D-9E5A-6F107C17A0D8

One Reply to “Dahl van rode linzen en palmkool”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.