Haverkokosbrood

Ik weet het! Jullie wachten er al zolang op. Eindelijk vind ik de tijd om het recept van mijn haverkokosbrood neer te schrijven. Die kostbare tijd waar ik steeds te weinig van heb, valt nu met hopen in mijn schoot en ook al is de toestand zeker niet rooskleurig, ik voel me voor het eerst in maanden niet compleet uitgeput. Het dringt nu pas goed tot me door dat ik aan het einde van mijn Latijn was. Dat het jachtige ritme van onze sneltreinmaatschappij me bijna de das om had gedaan. Een fulltime job combineren met het geven van workshops en de opvoeding van een tiener voelt soms echt als dansen op een koord. En dan schiet de blog er natuurlijk als eerste bij in. Corona laat mij ademen, hoe vreemd dat ook klinkt. De lockdown geeft me de ruimte, de tijd en de rust om op mijn positieven te komen en afstand te nemen van situaties die me geen energie geven.

Voor wie de tijd neemt om aan (zelf)reflectie te doen, is deze periode een kans. Grijp die! Ik besef nu bijvoorbeeld nog sterker dat ik het gelukkigst word van ‘de kleine dingen’. Yoga, schrijven, fotograferen, plantjes verzorgen en bekijken, wandelen, koken en lezen zijn bezigheden die me intens gelukkig maken. En het fijne is: ik heb daar behalve tijd zo weinig voor nodig. Ik mis alleen de ruimte om ze voldoende aan bod te laten komen in mijn leven en lever een constant gevecht om ze desondanks toch in mijn drukke agenda te proberen proppen. Dat lukt natuurlijk nooit en is daardoor uiterst frustrerend. De oefening zal zijn een balans te vinden waardoor ik ook zonder quarantaine meer toekom aan mezelf en wat me gelukkig maakt.  Maar kijk, laat me nu gewoon de tijd nemen om alles even te laten bezinken en te doen wat ik graag doe. Bakken bijvoorbeeld.

D50A2861-34DE-484B-B4F1-495E84E5C442

Haverkokosbrood

Ik deelde het recept al op mijn Instagramaccount maar nu maak ik er dus een heuse blogpost van! Het sluit bovendien mooi aan bij het artikel dat ik schreef voor Velt over koken in quarantaine waarin ik de loftrompet steek voor een slimme voorraadkast! Het brood is stevig en sappig, heel voedzaam en suiker- en glutenvrij. Ik ben er in elk geval verliefd op en de dochter ook. Ik hoop dat het jullie ook zal bekoren.

Voor één brood
75 g kokosmeel
75 g havervlokken
3 eitjes
20 g (wijnsteen)bakpoeder
1 banaan
150 ml plantaardige melk
80 g rozijnen
2 el olijfolie
1 snuifje zout

Maal de havervlokken fijn in een keukenrobot of hakmolentje. (Als je geen keukenmachine of hakmolentje hebt, sla je deze stap over. Het brood zal wat grover zijn van structuur maar dat is op zich niet erg.)
Verwarm de oven voor op 170°C. Meng kokosmeel, havermeel en bakpoeder in een kom.
Plet de banaan en mix die met de eieren, olijfolie en melk in een andere kom.
Voeg de droge en natte ingrediënten samen. Roer de rozijntjes onder het deeg.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Wrijf het bakpapier nog eens in met olijfolie.
Bak gedurende 35 minuten. Prik met een vork om te checken of het deeg niet meer kleeft.  Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen.
Heerlijk puur, verrukkelijk met een laagje roomkaas en vijgenconfituur.

Improcooking

Je kan de kokosmeel vervangen door rijstmeel, amandelmeel of enkel havermeel gebruiken.
Je kan de rozijntjes vervangen door gedroogde veenbessen, chocoladedruppels of nootjes, pitten of zaden.
Je kan appelmoes gebruiken ipv een banaan.
Voor een vegan versie kan je chia-eitjes of lijnzaadeitjes gebruiken. Google it!
Je kan kokosolie of een andere olie of boter gebruiken ipv olijfolie.
En er zijn zeker nog heel wat andere opties! Proberen maar!

IMG-1692

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.