Supersnelle vegan chili met gebakken polenta

Ik weet het, je kan de straat plaveien met chilirecepten en toch wil ik er hier, eigenwijs als ik ben, nog eentje bovenop gooien. Of ik denk dat dat een meerwaarde is? Ik hoop vooral dat de simpele bereiding en de ietwat ongewone kruiding jullie goesting geven om dit recept toch ook nog eens uit te testen. Bovendien serveer ik er gebakken polenta bij. Polenta wordt soms wat stiefmoederlijk behandeld als slappe pap maar wie weet hoe hij dit papje naar zijn hand moet zetten, kan er zotte dingen mee doen. Naar behoren op smaak brengen is de eerste vereiste. Maar als je polenta in de pan gooit, krijg je een compleet nieuw gerecht dat naar mijn mening verslavend lekker is. Je kan er zelfs frietjes van bakken!

CFE118CD-6218-452F-BF50-DB7AFAD994F3

Supersnelle vegan chili met gebakken polenta

Voor vier

2 uien
2 wortels
2 tenen look
300 g gekookte rode bonen
100 g tomatenpuree
1 tl curcuma
1 tl komijnpoeder
2 kruidnagels
1 el worcestersaus
1 tl chilipoeder
1 el paprikapoeder
2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
1 liter groentebouillon (1 el/blokje bouillon opgelost in 1 l kokend water)
20 g donkere chocolade
1 glas rode wijn
peper en zout
olijfolie

Voor de polenta
200 g polenta
1 el olijfolie
1 klontje boter
1 liter groentebouillon

Maak indien mogelijk de polenta de dag voordien klaar. Breng de bouillon aan de kook, voeg de polenta toe en roer 2 minuten. Zet het vuur uit, voeg olijfolie en boter toe. Roer even door en laat afkoelen. De volgende dag is de polenta een stevig blok geworden.

Versnipper de ui en de look. Snijd de wortels in blokjes.
Stoof de ui met de look, paprikapoeder, curcuma, laurier, tijm, komijn, kruidnagels en chili tot ze lekker gebakken zijn. Voeg wortels toe en blus met worcestersaus en rode wijn. Roerbak een paar minuten. Voeg tomatenpuree, chocolade en een glas van de bouillon toe. Roerbak even en laat een paar minuten pruttelen. Voeg de rest van de bouillon toe en laat op een zacht vuur verder pruttelen tot de wortels gaar zijn. Voeg de rode bonen toe en laat nog tien minuten pruttelen tot de saus zacht en zoet wordt. Smaak af met peper en zout.

Snijd of breek de polenta in grove stukken en bak die in een pan met olijfolie tot ze goudbruin worden. Draai na een paar minuten de stukken eens om.

Serveer met een yoghurtlooksausje en verse koriander

 

One Reply to “Supersnelle vegan chili met gebakken polenta”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.