Quiche met asperges en geitenkaas

Lente is… aspergetijd! Zelf ben ik een liefhebber van de groene variant. Fris en mals tegelijk. Bovendien heb je er geen werk aan want schillen hoeft niet. Enkel de poepjes eraf en daar kan je dan ook nog een heerlijke bouillon van trekken. Ik eet mijn asperges het liefst kort maar krachtig gebakken met peper en zout. Af en toe eens opschudden. Meer moet dat niet zijn. Een mooie variatie: de opgebakken asperges verwerken in een lichte quiche met geitenkaas. Heerlijk bij een brunch of als lunch met een slaatje. Je kan deze quiche ook prima invriezen (Tip: snijd de quiche in stukken en vries afzonderlijk in in velletjes bakpapier. Haal een portie uit de vriezer voor je naar je werk vertrekt. Goed voor een toplunch en garantie bewonderende -of jaloerse, hangt af van hun aard- collega’s.

De beste quiche maak je zo.

De basis van deze lekker lichte en gezonde quiche (bodem en vulling) kan je gebruiken voor tal van andere quiches. Het deeg is veel lichter -en lekkerder vind ik persoonlijk- dan kruimel- of bladerdeeg. De binding bestaat uit half melk half room en bevat geen massa’s eieren. Dat maakt de quiche opnieuw lichter en gezonder. Veel quiches zijn naar mijn goesting veel te vet en te zwaar (omeletten met een lap deeg eronder, knipoog). Quiche kan een heel fijn en zelfs gezond gerecht zijn als je ze met zorg en finesse bereidt.

De belangrijkste regels voor een topquiche:

  • Laat groenten je voornaamste vulling zijn.
  • Breng de groenten die je gebruikt goed op smaak, dus niet gewoon stomen of koken, liever bakken of stoven en zeker voldoende kruiden.
  • Laat de groenten heel goed uitlekken voor je ze in de quiche doet. (Liefst een paar uur tot zelfs een nacht, zeker bij natte groenten zoals spinazie)
  • Kies een combinatie waarvan je denkt of weet dat ze gaat werken. Gooi dus geen kakafonie van groenten bij elkaar. Kies bewust en houd het sober. Topcombinaties zijn: spinazie met feta of geitenkaas, pompoen met pittig gebakken (soja)gehakt, pastinaak of aardpeer met camembert, witloof met peperboursin, erwtjes met rucola en parmezaanse kaas en natuurlijk deze aspergequiche met geitenkaas.
  • Bak je quiche niet bruin. Dat ziet er onsmakelijk uit en doet afbreuk aan de groenten die je gebruikt. Goudbruin is bruin genoeg. Bovendien blijft de quiche zo ook lekker sappig en wordt de bodem niet taai.

Al deze tips  hebben jullie (en ikzelf natuurlijk) te danken aan de vrouw die mij meer dan twintig jaar geleden leerde koken, Annemie Nachtegael.  Zij richtte, als meisje van 26, begin jaren ’90 zelf een quicherie op in Gent. Het was haar grote droom. Haar inspiratie en kennis haalde ze bij de bakermat van de quiche, de Lorraine. Mensen noemden haar de quichekoningin en kwamen van ver buiten Gent om haar quiches te proeven. De quicherie bestaat nog steeds: Patiron. Annemie zocht intussen echter al heel wat nieuwe avonturen op. 

DDB08F7E-3BF9-4FA9-9767-3ECD59987067

Quiche met asperges en geitenkaas

Voor 1 quiche

voor de bodem

200 gram meel
100 ml lauw water
1 el olijfolie
½ tl zout
¼ tl peper
1 el maanzaad (optioneel)

voor de binding

3 eieren
100 ml (plantaardige) melk
150 ml (soja)room
1 tl zout
½ tl peper
1 tl maizena of arrowroot

voor de vulling

200 g zachte geitenkaas
busseltje versnipperde bieslook
1 bussel groene kraakverse asperges (Voel en ruik aan de topjes! Glibberig? Visgeur? Don’t! Koop kwaliteit!)
80 g pijnboompitten
80 g geraspte kaas

Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg en rol uit op een bebloemd oppervlak. Vet een taartvorm in en bebloem die ook. Leg het deeg in de vorm. Druk mooi aan. Snijd de randjes eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Spoel de asperges. Snijd de poepjes eraf en Houd ze opzij voor een bouillon. Laat een pan heet worden. Bak de asperges in olijfolie met peper en zout gedurende 5 minuten. Schud af en toe op. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. 

Mix de ingrediënten voor de vulling. 

Strooi de geraspte kaas over de bodem van de quiche. Verdeel de geitenkaas in vlokken over de geraspte kaas, Verdeel de asperges over de geitenkaas, overgiet met de liaison. Werk af met de pijnboompitten. Duw met platte handen alles net onder in de liaison (anders kunnen de pitjes aanbranden)

Bak gaar in twintig minuten of tot goudbruin. Prik om te checken met een vork of de taart niet te vochtig is. De vork moet schoon blijven. Laat anders nog 5 minuten verder garen op 180°C.

Heerlijk met een frisse salade verte met een Franse vinaigrette, wat plakjes aardbei, snippers rode ui en radijsjes.

EBDD22EB-B351-458A-A1B0-70620ACA9807

2 Replies to “Quiche met asperges en geitenkaas”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.