Lasagne met spinazie en geitenkaas

Ja, eten mag van mij simpel zijn. Als het lekker, gezond, seizoensgebonden en biologisch is, ben ik  meer dan content. Ik hoef geen ellenlange lijst ingrediënten en een twintigstappenrecept om het gevoel te hebben dat ik een echte chef ben. Deze lasagne bewijst maar weer eens dat minder meer is. Italianen hebben dan ook door de eeuwen heen -vooral omdat ze nu eenmaal niks hadden, behalve honger- geleerd hoe ze van niks alles konden maken. Die gave hebben ze gaandeweg tot een kunst verheven. En daar mogen wij nog steeds van meegenieten.

Je moet helemaal geen held zijn om dit recept zonder fouten uit te voeren maar… (je wist dat er een maar kwam, geef maar toe) goede ingrediënten zijn onontbeerlijk voor de beste smaak. Malse spinazie recht van het veld, smeuïge jonge geitenkaas van de lokale bioboer en een met veel liefde (en zuiderse kruiden, alweer van dat veld) bereide tomatensaus zorgen hier voor feest. Want groenten die met liefde zijn gekweekt en producten die met liefde zijn bereid, verdienen respect. En dat doe je door ze -alweer met liefde, het belangrijkste ingrediënt!- te verwerken in een gerecht waar mensen van gaan glimlachen en glanzen.  Maak hem deze week gewoon zelf en waan je even in Italië.

IMG-4114

Lasagne van spinazie en geitenkaas

Voor vier mooie stukken

250 g zachte jonge geitenkaas (vegan alternatief)
12 vellen lasagne
100 ml (soja)room
100 g parmezaanse kaas, geraspt (vegan alternatief)

Voor de saus
1 l tomatenpassata
3 el tomatenpuree
400 g spinazie
250 ml rode wijn
300 ml groentebouillon (op basis van 1 el groentebouillon: poeder, pasta, blokje. Ik ben zelf dol op de bouillon van Morga)
2 tenen look, geperst
1 grote ui, versnipperd
paar takjes oregano
paar takjes tijm
3 laurierbladeren
1 tl chilipoeder
olijfolie
peper en zout

Spoel de spinazie grondig. Stoof de ui en look in een pot met gul olijfolie tot ze lichtjes gaan kleuren. Voeg tomatenpuree, oregano, tijm, chili en laurier toe. Roerbak even op hard vuur. Blus met de wijn. Voeg passata en bouillon toe. Laat pruttelen op laag vuur tot je een prachtige rode zoetzure saus hebt. Roer de spinazie eronder en laat nog twee minuutjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.  

Ik maakte de lasagne in een ovenschotel van 20 op 30 cm. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschotel in met olijfolie. Bedek met een centimeter tomatensaus. Leg een eerste laag lasagnevellen (vier vellen volstonden bij mij maar zorg ervoor dat de volledige bodem bedekt is). Giet een laag van 2 cm saus op de lasagnevellen. Bestrooi met  de helft van de geitenkaas in vlokken en een goeie scheut room. Kruid met peper en zout. Herhaal dit. Eerst de vellen, dan saus, de tweede helft van de geitenkaas, room, peper en zout. Leg opnieuw een laag lasagnevellen, weer een laag saus en werk af met room. Bestrooi met parmezaanse kaas en kruid met peper en zout.

Laat 35 minuten bakken. Prik met een vork. Als de lasagnevellen boterzacht zijn, is de lasagne klaar. Anders heeft hij nog vijf minuten extra nodig. Hij heeft nu normaalgezien een mooi goudbruin (!) kleurtje. Houd dus zeker de oven in de gaten. Je wil geen bruine lasagne maar een gouden lasagne. Kleurt hij te snel? Dek hem af naar het einde toe. Heeft hij naar het einde te weinig kleur? Zet hem heel even onder de grill.

Psst. Hij is de dag nadien nog veel lekkerder.

Serveer met een frisse groene salade met geroosterde noten of pitten, radijsjes, aardbeien, olijfolie en balsamico (bijvoorbeeld).

Improvisatie

Je kan de spinazie vervangen door een andere bladgroente zoals warmoes, paksoi of andijvie (al iets gewaagder!).

IMG-4118

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.