Snelle curry van asperges en spinazie

Lente, zomer, herfst of winter: Ik maak bijna wekelijks een curry hier. Er zijn elk seizoen genoeg groenten die graag in zo’n pittig geurig smeuïg potje terecht komen en ik vind het bovendien heerlijk om er groenten in te draaien die je nooit in een curry had verwacht. Rapen en spruiten bijvoorbeeld: heerlijk spul maar het is nu niet dat je ze standaard in curryland tegenkomt.

De basis houd ik meestal simpel maar variatie kan en mag. Gember en look zijn bijna altijd van de partij. Ui en chili vaak. Venkel-, mosterd- , komijn- en korianderzaad zijn ook graag geziene gasten. Maar als ik goede currypasta in huis heb, hoef ik niet veel toe te voegen. Deze pasta van specerijen en smaakmakers zorgt voor net dat aroma dat zo verslavend is aan curry’s. Het perfecte evenwicht tussen pittig en zacht, warm en fris. Maar ik heb vooral een zwak voor limoenblad en citroengras. Er liggen standaard een paar pakjes in de diepvries. En in de voorraadkast vette kokosroom natuurlijk. Met deze smaakmakers heb ik in een half uur een curry op tafel. Al is hij de volgende dag nog veel lekkerder. Dus maak meteen een grote pot, vries de helft in in kleinere porties en eet de andere helft de komende dagen. Als lunch of avondmaal, het mag allemaal. Kook er wat basmatirijst bij, serveer met een zelfgemaakte chutney en je dag is helemaal goed.

Maar het is lente nu dus dat vraagt om een ode aan twee van mijn lentefavorieten: Groene asperges en spinazie. Met kikkererwten natuurlijk. Een snelle op vraag van een vriendin die denkt dat curry’s ingewikkeld zijn. Niet dus! Go make it! Half uurtje. Beloofd.

Snelle curry van asperges en spinazie

Voor vier
Een bussel fijne groene asperges
500 g jonge spinazie
0,5 liter kokosroom
1 el currypasta (koop er in de Thaise of Indische winkel, die van de supermarkt trekt op niks! Of maak ze zelf en bewaar in ijsblokvormpjes in de diepvries!)
1 duim gember, geraspt
2 tenen look, geperst
400 g gekookte kikkererwten
4 limoenblaadjes
1 stengel citroengras
kokosolie
flinke bussel koriander
1 limoen

Laat een eetlepel kokosolie heet worden. Roerbak de look en gember met de currypasta tot hij heerlijk gaat geuren. Voeg kikkererwten toe en roerbak nog even. Voeg kokosroom toe. Breng aan de kook, voeg limoenblad en citroengras toe en laat even zachtjes koken. Voeg de spinazie toe en zet het vuur uit. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat sojasaus, sambal en limoensap.

Snijd het poepje van de asperges en bak ze in een hete pan met wat kokosolie (of olijfolie) tot ze lichtjes bruinen. Roer niet in de pan maar schud de asperges alleen af en toe eens op. Breng op smaak met peper en zout.

Dien de curry op in kommen, werk af met de gebakken asperges, koriander en een partje limoen.

Improcooking

Je kan deze curry het hele jaar door maken met andere groenten en peulvruchten of met tofu. Harde groentesoorten voeg je vroeger toe aan de kokosroom, zachtere later, afhankelijk van de gaartijd

Mijn favoriete currygroenten van het seizoen

  • Lente: spinazie, asperges, bloemkool, paksoi, koolrabi
  • Zomer: aubergine, courgette, paprika, prinsessenbonen, tomaat, venkel
  • Herfst: pompoen, warmoes, paddenstoelen, aardpeer
  • Winter: raapjes, knolselder, spruitjes, pastinaak, boerenkool, palmkool

Peulvruchten of tofu

  • Rode linzen: je kan de rode linzen rauw toevoegen en meebakken met de gember, look en currypasta. Roer regelmatig als je ze nadien gaar kookt in de kokosmelk, zodat ze niet aanbakken.
  • Groene linzen: eerst koken, toevoegen als de hardere groentesoorten gaar zijn.
  • Alle soorten bonen (witte, zwarte, rode,…): eerst koken, toevoegen als de hardere groentesoorten gaar zijn.
  • Tofu: voeg aan het einde toe of bak ze op en dien ze op als garnering, zoals in dit recept.

Twijfels? Vraag maar in de comments!

3 Replies to “Snelle curry van asperges en spinazie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.