Mijn drie favoriete courgettereceptjes

Komen ze al je oren uit? Of weet je nog genoeg te verzinnen met het leger rijpe courgettes dat ons momenteel bestormt? Ik improviseerde de voorbije weken drie receptjes uit waar ik nu zo verzot op ben dat ik elke dag courgette zou eten. Voor mij blijft de gebakken of gegrilde variant toch nog steeds de favoriet. Op een stevig vuur -en alsjeblieft blijf daaraf, niet roeren, courgettes houden van hitte, om de drie minuten even opschudden is meer dan genoeg- tot ze goudbruin zijn, met genoeg stoere kruiden en dan blussen met een of ander zuurzoet goedje (wijn, balsamico, worcestersaus). En look natuurlijk, nooit genoeg look voor de courgette want het blijft anders maar een fletse tante. En als je ze zelf kweekt: oogst ze jong! Oude courgettes krijgen nonnenvlees en taai vel en dat wil je niet. Ze zijn jong misschien kleiner van stuk maar hé het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit die telt en er zijn er elke zomer toch steeds weer te veel. Dus oogst ze als jonge deernes en geniet van die sappige beet.

Pasta tomate courgette

Voor vier
400 g cappelini
800 g jonge courgette
400 g tomaat
3 tenen look
100 ml rode wijn
3 el worcestersaus
1 tl chilipoeder of 1 chilipepertje
1 el verse oregano of 1 tl droge (maar dan van topkwaliteit!)
70 g (uitgelekt gewicht) ansjovisfilets in olie
Je beste olijfolie
peper en zout
200 g rucola
handje vol basilicum
80 g pijnboompitjes

Snijd de courgette in schuine halve maantjes (eerst in de lengte halveren en dan schuin in plakjes).
Snijd de tomaat in partjes.
Snijd de look fijn.
Rooster de pijnboompitten.
Zet een grote pot water zo zout als de zee op. Verhit een pan. Gooi de courgettes erin en overgiet met een gulle scheut olijfolie (zo vermijd je dat de olijfolie begint te roken). Voeg look en chili toe en bak op hoog vuur. Schud elke 3 minuten even op. Roer niet! Als de courgettes goudbruin worden, blus je met de worcestersaus en de wijn.

Gooi de pasta in het water.

Voeg tomaten, ansjovis en oregano toe aan de saus. De tomaten en ansjovis smelten weg in de wijn tot een mooie saus. Eventueel kan je de ansjovis een beetje prakken in de saus met een houten lepel. Laat 3 minuten sudderen.

Giet de pasta af en gooi ze bij de saus in de pan. Zet het vuur af. Roer alles goed door elkaar. Voeg rucola en pijnboompitjes toe. Roer alles losjes onder en verdeel over 4 diepe borden.

Courgette in de oven met aardappeltjes, geroosterde tomatensaus en feta

Voor vier
800 g courgette
800 g aardappelen
600 ml geroosterde tomatensaus
200 g feta
3 tenen look
peper en zout
1 tl gedroogde oregano of 1 el versnipperde verse
1 tl gerookt paprikapoeder
scheutje balsamicoazijn
1 tl chilipoeder

Voor de geroosterde tomatensaus gebruikte ik dit recept.

Snijd de aardappelen in schijfjes, je hoeft ze niet te schillen. Kook ze beetgaar in gezouten water. Giet af en spoel koud.
Snijd de courgettes in 1 cm dikke plakken. Bak de courgettes met de geperste look, de paprikapoeder, de chili en de oregano tot ze goudbruin kleuren. Niet roeren, enkel opschudden om de 3 min.
Schik de courgettes en de aardappelen in een ovenschotel. Kruid met peper en zout. Giet de tomatensaus erover en plaats in de oven gedurende twintig minuten.
Haal de schotel eruit en verkruimel de feta erover. Zet 5 minuutjes onder de grill. Dien op met een frisse zomersalade.

Witte gazpacho

Voor vier
300 g courgette
200 g komkommer
200 ml Griekse yoghurt
1 el gistvlokken
100 g zonnebloempitten
1 el witte wijnazijn (of witte balsamico)
handje rucola
handje lavas (of selderblaadjes)
300 ml water
peper en zout
1 el tabasco (of meer naar smaak)

Mix alles met de staafmixer of in de blender tot een gladde soep. Voeg extra water toe als je de gazpacho minder dik wil. Schenk in glazen of kommen en werk af met schijfjes zwarte olijf, gebakken kappertjes, blaadjes munt en lookcroutons.



Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.