Mijn drie favoriete tomatenrecepten

Smaakt er iets meer naar zomer dan een zongerijpte tomaat? Ik dacht het niet. Na de courgetten zijn deze blozende dames aan de buurt want ook daar zijn er nooit genoeg van als je het mij vraagt. Zacht, zoet en sappig, zo uit het vuistje, nog warm van de zon, sap dat langs je kin afloopt. Of snel in schijfjes met olijfolie, peper, zout en basilicum. Eventueel een druppel balsamicoazijn om de smaak te accentueren. En natuurlijk ook met smeltende burrata en een gulle draai zwarte peper. Warm lust ik ze liefst geroosterd zodat de suikers karameliseren tot een stroperig zoet waar je verliefd van wordt zodat je ook in de winter de zon kan laten schijnen in je keuken door de overdaad in te maken tot passata naar een recept van deze keukenprinses. Maar laat ons vooral ook nú genieten. Elke dag kan wel een tomaatje gebruiken. Om je in het zuiden te wanen, voor een zoet gemoed, om een reden te hebben om die fles Italiaanse wijn te ontkurken, om onverwachts bezoek te verwennen, ach een tomaat smaakt in de zomer altijd goed. Dus laat ik jullie verleiden met mijn drie favoriete tomatenreceptjes voor 2020 (want in 2021 komen er zeker weer een paar bij).

Geroosterde tomatensoep met feta, geroosterde pijnboompitten en pittige courgette

Voor vier
500 g tomaten
4 sjalotjes
3 tenen knoflook
paar takjes tijm
paar takjes oregano
handje basilicumblaadjes
2 el balsamicoazijn
1 liter bouillon
olijfolie
250 g courgette
1 tl currypoeder
1 tl lookpoeder
worcestersaus
1/1 tl chilipoeder
200 g feta
80 g pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de tomaten en sjalotjes in vier. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes. Schik tomaten en sjalotten in een met olijfolie ingevette ovenschotel. Voeg tijm, oregano, basilicum, look, balsamicoazijn en peper en zout toe. Hussel alles even door elkaar. Plaats in de oven en laat roosteren tot de tomaten bruine randjes krijgen (ongeveer 40 minuten). Haal uit de oven en vis de takjes kruiden eruit.
Giet in een soeppot, voeg bouillon toe en mix. Smaak af met peper en zout.
Snijd de courgettes in halve maantjes (indien dikke courgetten, eerst ontpitten). Laat een pan heet worden. Doe de courgettes en een scheut olijfolie in de pan. Voeg pijnboompitten, curry, chilipoeder en lookpoeder toe. Bak en schud af en toe op (zie hier voor de juiste manier om courgettes te bakken) tot de courgettes goudbruin kleuren. Blus met de worcestersaus.
Serveer de soep met fetakruimels en een portie courgettes.

Geroosterde tomaten, aubergines en pruimen in de oven

Voor vier
250 g aubergine
150 g blauwe pruimen
200 g tomaten
3 sjalotjes
3 blaadjes laurier
4 tenen look
paar takjes oregano of 1 tl gedroogde
2 el worcestersaus
2 el balsamicoazijn
1 el sojasaus
1 tl bbqkruiden (of paprikapoeder)
1 tl chilipoeder
2 el olijfolie
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine, sjalotjes pruimen en tomaat in parten (wedges: google it!). Wrijf de aubergineparten in met zout en laat even zweten. Snijd de ongepelde tenen look in (klein sneetje met je aardappelmes) en plet ze een beetje met het plat van je mes (leg de look op tafel, leg het mes met de platte kant erbovenop en druk ze met je hand half plat). Schik alles in een ovenschotel en voeg oregano, laurier, bbqkruiden, chilipoeder, olijfolie, sojasaus, balsamico en worcestersaus toe. Meng alles goed door elkaar en plaats in de oven. Laat een uur roosteren. Check elk kwartier en meng alles dan even om, voeg een beetje water toe indien de schotel te droog wordt en dreigt aan te bakken. Het eindresultaat ziet eruit als een ratatouille. Dat hoort zo. Check of de aubergines boterzacht zijn. Serveer met pasta, zuurdesembrood of gebakken rijst. Werk af met grofgehakte zoute pistachenotenen verse groene kruiden (basilicum, munt, koriander, rucola).

Vijf-minuten-brunch van gebakken tomaat met pitasoldaatjes en een spiegeleitje

Voor twee
4 plakken tomaat (kies voor vleestomaten zoals coeur de boeuf)
1 el worcestersaus
1 tl tabasco (optioneel)
1/2 tl oregano
2 eitjes
2 pitabroodjes
peper en zout
snuif gerookt zout
olijfolie

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan (neem eventueel twee pannen indien nodig). Leg de plakken tomaat erin. Kruid met peper en zout en oregano. Besprenkel met worcestersaus en tabasco. Bak langs beide kanten goudbruin. Snijd de pitabroodjes in reepjes en leg die bij de tomaten in de pan. Bak ze aan beide kanten goudbruin. Verschuif de tomaatjes en de soldaatjes zodat de soldaatjes de tomatenjus wat kunnen opnemen. Maak spiegeleieren en kruid met peper en gerookt zout.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.