Seitan Bourguignon de luxe

Deze seitan Bourguignon is een echt luxebeestje en hoort dus zeker thuis op een fijn feestje. Hij bevat wat meer bijzondere ingrediënten dan je van mij gewoon bent maar laat je niet tegenhouden als je iets niet in huis hebt. Vervang dan gewoon door iets anders of laat het weg.

De rijke smaak van de stoofpot is nog intenser als hij een nachtje mag trekken dus maak hem gerust de dag voordien al klaar. Zo hoef je hem enkel nog op te warmen en kan je gewoon lekker mee aanschuiven aan de feesttafel en de keuken de keuken laten.

Uiteraard mag je ook hier weer volop improviseren en je eigen favoriete wintergroenten gebruiken in plaats van de hier door mij voorgestelde. Maar probeer het toch maar eens met de rodekool want de saus die je dan krijgt is onevenaarbaar van smaak en kleur.

Het mogen dan voor velen de vreemdste feestdagen ooit worden, aan de smaak zal het niet gelegen hebben. En ja, maak gerust wat meer en steek een portie binnen bij je buren, vrienden of familie. Het zijn die kleine gebaren die nu voor net dat beetje extra warmte zorgen.

Wil je deze stoofpot graag samen met mij maken? Tune dan zaterdag 19 december om 11u zeker in op de facebookpagina van Velt voor de laatste aflevering Keukenpraatjes voor 2020! Vergeet de bubbels niet!

Seitan Bourguignon de luxe

Voor vier
300 g seitan
150 g ui
150 g rode biet
150 g wortel
200 g champignons
150 g rodekool
3 tenen look, geperst
300 ml rode wijn
500 ml groentebouillon
6 kruidnagels
6 jeneverbessen
1 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
3 blaadjes laurier
Paar takjes tijm
2 el balsamicoazijn
1 el Luikse stroop
1 el mosterd
2 sneetjes bruin brood
1 el miso
1 tl sambal
boter (olijfolie of plantaardige bakboter voor een vegan versie)
peper en zout

Maak de wortels en rode biet schoon met koud water en een groenteborsteltje. Schillen hoeft niet als de schil niet aangetast is. Schil de ui. Snijd ui, rode biet, rodekool en wortel in stoere blokken van ongeveer 3cm³.

Zet een stevige kookpot klaar (voorlopig zonder vuur onder). Hierin ga je straks de stoofpot maken. Snijd ook de seitan in blokken van 3cm³. Laat de boter goudbruin worden in een braadpan. Bak de seitan met de look daarin langs beide kanten mooi goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Doe de seitan in de kookpot. Blus de pan met de balsamicoazijn. Week eventueel aangebakken stukjes seitan en look zo los. Giet in de kookpot.

Doe opnieuw boter in de pan, laat goudbruin worden en fruit daarin de ui. Doe de ui in de kookpot. Doe opnieuw boter in de pan, laat de pan goed heet worden en bak de champignons. Roer niet! Schud alleen af en toe op. Zo krijg je knapperige dichtgeschroeide champignons boordevol smaak. Smaak goed af met peper en zout. Doe de champignons in de kookpot. Zijn er nog wat aanbaksels in de pan, blus dan met een scheutje rode wijn en voeg toe aan de kookpot.

Zet het vuur aan onder de pot. Voeg wortel, rodekool, rode biet, wortel, laurier, tijm, jeneverbessen, kruidnagel, sambal, miso en rode wijn toe. Laat 10 minuten stoven op matig vuur. Roer af en toe om. Voeg de bouillon toe en laat een half uur tot een uur sudderen op een matig tot laag vuur. Hoe langer de stoofpot op staat, hoe beter de smaken zullen blenden. Voeg indien nodig extra bouillon toe. Voeg halverwege de boterhammen toe. Eentje smeer je in met Luikse stroop, de andere met mosterd. Zorg dat de boterhammen goed zijn weggesmolten. Zij zullen de saus dikken. Laat de groenten echt boterzacht worden. Smaak de stoofpot af met peper en zout.

Tips

Serveer de stoofpot met kroketjes, frietjes of gebakken aardappeltjes en een winters slaatje (bijvoorbeeld geraspte knolselder met een mieriksworteldressing, rozijntjes en gehakte geroosterde hazelnoten) of zoals hier met gebakken witloof.
Deze stoofpot is de dag nadien nog lekkerder omdat de smaken dan volop tijd kregen om te blenden.
Je kan deze stoofpot tot een week bewaren in de koelkast.
Je kan deze stoofpot prima invriezen.

Variaties:

*Vervang de groenten gerust door andere stevige wintergroenten zoals raapjes, pastinaak, spruitjes, boerenkool, knolselder, …
*Voeg een paar lepels veenbessencompote toe voor een extra feestelijk accent.








Eén reactie op “Seitan Bourguignon de luxe”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: