Mijn favoriete koolsalade

Wintertijd (en dat is het nu toch echt bijna) is kooltijd. Niet iedereen is daar even blij mee en ook al heb ik intussen al jaren vriendschap gesloten met deze bijzondere familie, ik begrijp het wel. Kolen zijn geen doetjes. Maar als je deze macho’s angstvallig uit de weg blijft gaan, loop je veel kans dat onbekend voor altijd onbemind blijft en dat zou zonde zijn want kolen hebben echt wel wat in petto. Om meer te leren over het wel en wee van de kool, pak je er best mijn boek Kook het seizoen nog even bij. Daar neem ik een aantal koolsoorten grondig onder de loep en leer je hoe je ze hakt, bakt, grilt en wokt, welke smaakmakers hen gelukkig maken en welke andere groenten graag in hun nabijheid vertoeven.

In deze post verklap ik jullie het geheim van een van de eenvoudigste doch steeds weer verrassend lekkere koolrecepten: de koolsalade of zoals de Amerikanen het zo sappig bekken: coleslaw en ja dat woord heeft echt de flair van wat een koolsalade zou moeten zijn: sappig en smeuïg maar tegelijk pittig fris en uitdagend krokant. Het leuke is dat je er helemaal je eigen ding mee kan doen: geen juiste of foute ingrediënten dus, je maakt gewoon een versie naar eigen goesting. Een veilig speelterrein voor mensen die bang zijn van improviseren en het moeilijk hebben met het bepalen van hun eigen culinaire voorkeuren trouwens. Bij het maken van een koolsalade kan je jezelf oefenen in zelfredzaam koken (of in het Engels: learn to own your cooking). Er kan weinig mis gaan in de geborgenheid van een slakom dus laat je gerust helemaal gaan in het uitproberen van nieuwe combinaties.

Intussen weet ik zelf wel een beetje waar mijn coleslawvoorkeuren liggen. Ik houd van smeuïgheid dus er komt meestal wel wat mayonaise of een andere vettige dressing aan te pas. Pit mag ik ook bij mijn kool dus een flinke schep sambal is meestal van de partij. Een fijngesneden uitje kan ik ook niet missen. Een handje noten of pitten zorgen voor beet en verse groene kruiden dan weer voor een frisse toets. Met deze ingrediënten ben ik er gerust in dat mijn coleslaw zal swingen. Al de rest is opsmuk van het moment en het seizoen.

De belangrijkste eerste stap voor je je salade bij elkaar draait, is het voorbereiden van de kool. Rauwe kool kan bij sommige mensen immers zwaar op de maag vallen en een koolsalade die niet met zorg wordt voorbereid kan na een dag koelkast een wak en onfris prakje worden. Dat is zonde en kan nochtans makkelijk voorkomen worden. De truc is je versneden kool vooraf een heerlijke zeezoutmassage geven. Het zout verteert de kool letterlijk voor en zorgt voor een betere houdbaarheid (niet voor niks is dit de eerste stap bij het maken van zuurkool). Laat de kool een paar minuten rusten en ga dan pas verder aan de slag. Vaak voeg ik nadien ook wat azijn toe. Azijn zorgt ervoor dat je kool lekker lang fris en crispy blijft. Ziezo, nu is je kool helemaal klaar voor de slamakerij.

Als inspiratie geef ik je hieronder mijn favoriete coleslawrecept maar smijt u dus vooral volledig. Geen betere sidedish, sandwichspread of lunchsalade dan een stevige koolsalade. Voortaan zeg je nooit meer o neen wat moet ik nu weer met die kool.

Voor zo’n 400 g

250 g witte kool of spitskool (soms draai ik er ook wat rodekool onder)
80 g wortel
40 g ui
handje verse koriander
handje verse munt
sap en schil van 1 limoen
flinke snuif zout
1 tl sambal (of meer als je van pit houdt)
1 tl mosterd
1 el (biologische alcohol)azijn
1 el mayo- of veganaise
1 el sojasaus
gehakte zoute pinda’s

Snijd de kool heel fijn. Meng ze met het zout en kneed even goed. Laat een paar minuten rusten. Voeg dan de azijn toe.
Schil de wortel en snijd hem met een dunschiller in lange linten.
Hak de munt en koriander grof. Snijd de ui in fijne ringen. Meng/kneed alle ingrediënten met je handen onder de kool tot een mooie bonte salade. Werk af met de gehakte pinda’s.

Variaties

Gebruik gerust ook eens boerenkool of savooi.
Voeg andere wintergroenten in reepjes of geraspt toe zoals daikon, koolrabi, rodebiet, rammenas, knolselder.
Voeg wat geraspte appel, kaneel en currypoeder toe. Gedroogd fruit zoals rozijntjes, veenbessen, abrikozen en vijgen (de laatste twee in reepjes) zijn ook welkom.
Speel met andere smaakmakers zoals korianderpoeder, venkelzaad, cardamom, komijn, fenegriek en anijszaad.
Vervang de sambal gerust door ander pittig spul.
Vervang de limoen door citroen, pompelmoes of sinaasappel.
Vervang de pinda’s door andere geroosterde noten of pitten.
Maak eens een meer westerse versie met mierikswortel, dragon en dille.
Of ga Japans met miso, umeboshi en wasabi.
Zoeter? paar druppels ahorn, rijststroop, diksap, honing.

Enfin, je begrijpt me wel: Alles kan.

Inspiratie haalde ik uit dit heerlijke artikel van Amateur Gourmet.


11 Reacties op “Mijn favoriete koolsalade”

  1. Mm, ik krijg er al zin in! Dank je om dit recept te delen. En om ook weer zo’n leuke tekst te schrijven die me los van de foto en ingrediënten al heel warm maakt voor het recept!

  2. Leentje, al ooit gekookt met” eeuwig moes” = een”bladkool,vormt dus geen kroppen en kan alleen gestekt worden ,niet gezaaid. Jaren geleden verscheen een artikel in seizoenen(zonder recepten). Blad is lichtgroen ,effen,met centrale nerf.

    1. Helaas nog niet mee gekookt maar ik hoor er wel altijd veel goeds over bij Velt! Zal ik toch eens moeten proberen! En zal eens kijken of er niet wat recepten in Seizoenen of op de website kunnen verschijnen. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.