Warmoes archiduc

Ter ere van één van mijn favoriete groenten én op vraag van een van mijn favoriete koks: dit hartverwarmende herfstrecept! Warmoes of snijbiet is niet alleen een heel lekkere, makkelijk te bereiden en gezonde (ijzer! calcium! vitamine C!) groente, het is ook nog eens een prachtexemplaar. Ik gebruikte voor dit recept alledrie de kleuren die het Wijveld te bieden heeft van dit koninklijk blad. Ik noem ze hier voor het gemak witte, groene en rode warmoes maar ongetwijfeld hebben ze meer tot de verbeelding sprekende namen dan dat. Het belangrijkste bij het bereiden van warmoes is dat je de stelen apart in reepjes snijdt en de bladeren in bredere repen of zelfs grote stukken. Het blad heeft weinig tijd nodig om zijn heerlijke boterzachte textuur te krijgen. De stelen daarentegen hebben een goede roerbakbeurt nodig (net zoals ajuin) tot ze de juiste beet hebben. Je kan van dit gerecht een volwaardige maaltijd maken door er wat peulvruchten of een vleesvervanger als tofu of seitan aan toe te voegen en dit gerecht te serveren met een smeuïge (knolselder! boerenkool! pastinaak! savooikool!) puree. Definitely my kind of comfortfood! Er is maar één minpunt aan dit blogbericht. Ik heb geen mooie foto van de warmoes archiduc. Je zal het dus op dat vlak met wat minder moeten doen. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden om dit recept zelf klaar te maken! Ik ben benieuwd naar je bevindingen.

Warmoes archiduc

Voor vier

400 g warmoes
250 g kastanjechampignons (of andere paddenstoelen)
1 glas witte wijn
2 teentjes look
1 tl nootmuskaat
250 ml (sojaroom)
250 ml groentebouillon
peper en zout
(olijf)olie
3 el bloem
kopje koud water

Snijd de stelen van de warmoes in fijne reepjes. Snijd het blad in repen van 5 centimeter.
Was alles grondig maar houd steel en blad apart. Snijd de champignons in 4 partjes (grote in 6). Versnipper de look
Stoof de steeltjes van de warmoes met de look en de nootmuskaat 5 minuten in de olie. Voeg de champignons toe en laat die goed hard bakken. Roer niet maar schud de pan nu gedurende 5 minuten geregeld op zodat de champignons mooi dichtschroeien. Blus met de witte wijn. Voeg het blad van de warmoes toe en laat even sudderen. Voeg nu room en groentebouillon toe (door half room en half bouillon te gebruiken krijg je een veel lichtere en smaakrijke roomsaus).
Meng het water en de bloem tot een egaal papje. Breng de roomsaus aan de kook en giet voorzichtig een beetje van het bloemmengsel bij de saus. Roer goed door zodat de binding mooi verdeeld wordt over de saus. Laat even pruttelen. Het kan zijn dat de saus al snel indikt. Dan heb je niet al het bindmiddel nodig. Voegde je teveel bindmiddel toe en is de saus nu te dik. Voeg dan nog een scheutje bouillon, witte wijn of room toe. Smaak af met peper en zout en eventueel een scheutje sojasaus voor wat meer umami.

Voeg peulvruchten toe op het moment dat je de champignons toevoegt voor een voedzame maaltijd. Heerlijk met een groentepuree erbij (half groenten/half aardappel).

Nog veel meer warmoesgeluk en -tips vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: