Ik wou de feestweek kost wat kost starten met een winters gerechtje ‘van bij ons’. Lokale biologische produkten die geen kilometers hebben afgelegd zorgen niet alleen voor een kraakvers eten maar ook nog eens voor een schonere wereld en ze zijn veel liever voor ons lijf want bevatten wat echte grond hen gegeven heeft. En welke groentjes smaken dan beter dan de groentjes van het zelfoogstveld. Wat een voldoening geeft het om de aardperen die je gisteren nog met je blote handen uit de modder zat te graven, tijdens een fikse regenvlaag, vandaag te mogen transformeren tot één van de délices van een feestgerechtje. Een kerst-vers bordje. Volgens mij een prima voorgerechtje. En klaar in een wip.
Nodig voor 4:
1 grote rodebiet in flinterdunne schijfjes
200g boerenkool
200g aardpeer
50g boter
nomu
pezo
kokosvet
200g linzen
1 ui versnipperd
1 teen look
Frituur de schijfjes rodebiet in het kokosvet. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zout ze licht.
Kook boerenkool en aardpeer tot gaar. Pureer met nomu, pezo en boter (ev. wat sojamelk).
Kook de groene linzen gaar met in het water de teen look en wat groentebouillon.
Giet af. Bak ze in hete zonnebloemolie met de ui en flink wat peper en zout tot ze krokant zijn.
Maak een torentje van afwisselend rodebiet en de crème. Versier met de linzenkrokant.