Een paar weken geleden leerde ik via mijn tuincollega’s een nieuwe groente kennen. Yacon! De naam alleen al geeft goesting om als een soort karategirl met veel zwier en kruiden in de keuken aan de slag te gaan. Yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd, is een broertje van de aardpeer. Hij zorgt voor heerlijke lichtzoete knollen, grootte zoete aardappel, die na een paar nachten vorst op hun best zijn omdat de gezonde suikers dan helemaal vrijkomen. Yacon is zowel rauw, gebakken als gekookt een heerlijkheid. In Bolivia wordt hij bovendien ook medicinaal gebruikt voor suiker- en nierpatiënten. Een soort superfood, zeg maar. Volgens de moestuiniers is het een fluitje van een cent om deze schoonheid zelf te kweken dus een gouden tip voor 2015 en je krijgt er bloemen bij op de koop toe. Ik kroop achter het fornuis en maakte er een feest van!
Yacon in sesamshoyumarinade
Nodig voor vier
400g yacon
2 el shoyu
1 tl geroosterde sesamolie
1 tl rijstazijn
1 el geroosterd sesamzaad
Yacon in fijne schijfjes snijden
Maak een marinade van de bovenstaande ingrediënten
Op zijn lekkerst de dag nadien
Yaconchips
Nodig voor vier
400g Yacon
100g bloem
pezo naar smaak
optioneel: geroosterd paprikapoeder of een ander lekker kruid
kokosvet
Snijd de yacon in dunne schijfjes. Breng de bloem op smaak met peper en zout en eventueel andere kruiden (geroosterd paprikapoeder, currypoeder, nootmuskaat,…). Wentel de schijfjes yacon in het bloemmengsel en schud nadien goed af zodat ze egaal bebloemd zijn.
Verwarm een pan met flink wat kokosvet.
Bak de schijfjes mooi goudbruin langs beide kanten.
Siberische Yaconsoep
Nodig voor vier
500g yacon
1 ui
2 tenen look
snuif nootmuskaat
1 liter groentebouillon (1el morga in een liter heet water)
shot wodka
80 ml (soja)room
pezo naar smaak
Versnipper de ui en look en snijd de yacon in blokjes
Verwarm een pan met olijfolie
Stoof de ui en look samen met de yacon tot ze een klein beetje goudbruin worden
Blus met de wodka.
Voeg bouillon toe.
Laat koken tot de yacon heel gaar is (minstens half uur)
Mix glad, voeg eventueel water toe indien te dik
Voeg wat room toe en kruid af met peper en zout en nootmuskaat.
Lekker met croutons en veel verse peterselie
Yaconwokje met mosterdzaad en curcuma
Nodig voor vier
400g yacon
1 el mosterdzaad
1 tl curcuma
pezo
1 el rijstazijn (optioneel, voor pickle-effect)
Snijd de yacon in dunne frietjes
Roerbak in een wok met curcuma en mosterdzaad. Smaak af met peper en zout. Blus eventueel met de rijstazijn.
Slaatje van boerenkool en yacon met gedroogde veenbessen, noten, feta en rode ui
400g boerenkool
300g yacon
4 el gedroogde veenbessen
handje geroosterde walnoten (of pijnboompitten)
100g feta
halve rode ui
4 el chardonnayazijn (of witte wijn)
4 el olijfolie
pezo
Rits de boerenkool van de stengels.
Snijd de Yacon in dobbelsteentjes of halve maantjes
Blancheer de boerenkool (5 minuten in kokend water onderdompelen en dan koudspoelen in een vergiet, proef wel even of de kool beetgaar is, dus niet meer rauw-taai)
Doe yacon en boerenkool in een slakom. Verbrokkel de feta erover, voeg de veenbessen en de noten toe en besprenkel met olijfolie en azijn.Meng alles voorzichtig door elkaar met slabestek. Smaak af met peper en zout.
Beste,
Heeft u ooit de bloemen van yacon gezien:)?! Je recepten zijn interessant maar de uitleg over de plant moet best bijgewerkt worden;)
Groetjes
Dag Lena, Ja hoor ik heb de bloemen gezien… en ik vind ze mooi. De uitleg over de plant werd nagelezen door een yaconspecialist dus neem ik aan dat die toch mag kloppen. 😉
Wauw! Dankuwel voor de creatieve receptjes! Vooral het slaatje met boerenkool ga ik proberen. Had dit jaar een mooie oogst yacon.😊
Dankjewel! Geniet ervan! 🙂