Mijn drie favoriete pruimenrecepten

Jawel ’t is weer pruimentijd en na mijn drie favoriete tomaten– en courgettetips, zijn nu dan ook de pruimentips aan de beurt. want ik denk dat die wel van pas zullen komen voor jullie bezwijken onder de kilo’s oogst. En wie geen oogst heeft: het is nu om doen om je slag te slaan in de winkel want in hun seizoen (de zomer dus) zijn ze het lekkerst én goedkoopst. Ik heb voor jullie een pruimentaartje, een pruimenchutney en the good old barbecuepruimen klaar staan. Enjoy!

Poepsimpele maar zo lekkere pruimentaart

Voor een taart van ongeveer 20 cm diameter

Voor de bodem
50 g speltbloem
50 g boekweitbloem
70 gr koude boter in blokjes
2 el suiker
1 eigeel

Voor de vulling
300 g pruimen
5 el suiker
2 eieren
25 g gesmolten boter
1 el maizena
100 ml slagroom
1 tl vanille-extract of het merg van een half vanillestokje

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pruimen in de lengte in vier. Meng alle ingrediënten voor de bodem tot je een homogeen deeg hebt. Duw dit mooi gelijkmatig aan in een met bakpapier beklede taartvorm.
Klop de suiker op met de eieren tot je een schuimig beslag hebt. Voeg room, vanille-extract, maizena toe en meng goed. Roer de iets afgekoelde gesmolten boter door het beslag. Giet het beslag op de bodem en schik de pruimen erop. Plaats 30 min in de oven.

Serveer met een bolletje (kaneel/speculaas/vanille)ijs.

Variaties
Dit is een ideale basis voor een taart met ander fruit zoals abrikozen, vijgen, kersen, bramen, appels, peren,…
Vervang het meel gerust door een andere soort zoals tarwe, rogge, amandel, rijst, …

Luie pruimenchutney

Voor 1 liter chutney
1 kilo pruimen
1 glas appelsap
50 ml appelazijn
80 tot 150 g suiker (afhankelijk van hoe zuur de pruimen zijn, jij kiest hoe zoet je het wil)
1 el kaneel
1 tl cardamompoeder
2 jeneverbessen (of pimentbessen)
2 kruidnagels
1 el curry
snuif chili (of meer als je het spicy wil)
1 tl korianderpoeder
1 blad laurier
peper en zout

Was en halveer de pruimen, verwijder de pitten, doe ik een kookpot met alle specerijen en het sap en breng aan de kook. Laat sudderen op een zacht vuur tot alle pruimen zijn weggesmolten. Giet kokend heet in gesteriliseerde bokalen en laat ze omgekeerd afkoelen. Check of alle deksel vacuüm zijn. Dat doe je door op het midden van het deksel te duwen. Als het klikt, is de pot niet vacuüm. Ofwel moet je de inhoud dan opnieuw koken, ofwel vries je die in ofwel plaats je die pot in de koelkast en eet je ze de komende week op.
De vacuüm potten bewaar je makkelijk tot een jaar in de voorraadkast.

Serveer bij een dessert, eet met yoghurt, vanillepudding of op je havermoutpap. Verwerk in stoofpotjes of serveer als bijgerecht bij een gerecht naar keus.

Variaties
Je kan dit recept ook prima gebruiken voor ander fruit zoals peren, appels, vijgen, abrikozen en het is ook heerlijk met tomaten!

Barbecuepruimen

Voor acht pruimen
snuif chilivlokken (of meer als je van spice houdt)
2 el sojasaus
1 tl vanille-extract of merg van 1 vanillestokje
1/2 el kaneel
6 el rietsuiker
4 el olijfolie
3 el citroensap
(Optioneel: een scheutje drank zoals tequila, gin, wodka)

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom
Halveer de pruimen en meng ze goed onder de marinade.
Laat een kwartiertje marineren (niet langer want dan laat het sap los)
Prik eventueel wat pruimen op een stokje.
Grill vijf minuten aan elke kant op een grilschoteltje (niet rechtstreeks op de bbq).
Serveer bij de bbq of nadien bij ijs.




Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.