Geroosterde rodekool op Leentjes wijze

020

Ter ere van de winterkeuken van Velt en omdat het kerstavond is, deel ik dit feestelijke rodekoolreceptje met jullie. Het is niet alleen een van de makkelijkste rodekoolrecepten die er bestaan, het bewijst bovendien met verve dat je met rodekool (en andere koolsoorten) veel meer kan doen dan je dacht.  De populairste bereidingswijze van rodekool is ongetwijfeld ‘rodekool op grootmoeders wijze’. Hier wordt de rodekool gestoofd met ui, appeltjes en veel warme kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. De kool wordt op die manier zacht en smeuig. Een heerlijk winters gerecht! Zelf ben ik ook dol op rodekoolslaatjes. Je kan de rodekool raspen of in fijne reepjes snijden. Breng op smaak met een zoetzure vinaigrette. Je kan stukjes gedroogd fruit toevoegen om er een echte verwennerij van te maken. Sesamzaad, maanzaad of kokosrasp zijn ook goede compagnons. En voor wie van fermenteren houdt: Probeer zeker eens een rodekoolkimchi met chili, look en gember.

Maar vandaag gaan we ROOSTEREN! Mijn favoriete bereidingswijze voor zowat alle groenten en nu voor de eerste keer uitgetest op de rodekool. Voor een zoet, zuur en pittig resultaat voegde ik een mix van smaakmakers toe. Ik werkte af met sesamzaadjes en dat bleek een topper. Dit gerecht past zeker op je feesttafel en kan moeiteloos aansluiten bij zowel Vlaamse ( Wat dacht je van gebakken aardappeltjes en dit verrukkelijke seitangebraad van De Groene Prinses) als bij Oosterse kost (Wat dacht je van Jamie’s  pilav en deze tofubrochetjes met pindasaus).

Geroosterde rodekool op Leentjes wijze

Voor vier:
middelgrote rodekool
150 ml appelazijn
70 ml ahornsiroop (of appeldiksap)
100g krenten (of rozijnen als je er geen vindt)
80g sesamzaad
50 ml sojasaus
50 ml olijfolie
peper en zout
1 duim geraspte gember (of 1 el gemberpoeder)
1 tl nootmuskaat
2 laurierbladeren
1/2 tl cardamompoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl sambal oelek (of harissa)
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rodekool in 8 (eerst in 4 en dan nog eens elk part in 2 snijden). Verwijder het hart niet, anders vallen de parten uit elkaar. Maak een marinade van de appelazijn, de ahornsiroop, de olijfolie, de sojasaus, de gember, de nootmuskaat, de sambal, het cardamompoeder en het korianderpoeder. Voeg krenten en laurierbladeren toe.

Leg de parten rodekool in een ovenschotel en giet de marinade erover. Draai de parten een paar keer goed door de marinade zodat ze volledig doordrenkt zijn. Dek de schotel af en plaats in de oven gedurende 30 minuten. Draai elke 10 minuten de rodekoolstukken even om. Verwijder deksel of folie en laat nog 10 minuten bakken tot de kool lichtjes gaat kleuren.

024

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.