Piepjong lenteslaatje

Ze is er eindelijk. De lente. Piepjong en schuchter. Nog groen achter haar oren maar vol belofte. Ik kan haar ruiken als ik ’s avonds in het schemerdonker naar huis fiets. Ik kan haar horen als het roodborstje zijn melancholische aria’s brengt. Ik kan haar zien in het bloesemen van de dapperste bomen. En ik kan haar proeven in de eerste lentegroenten en -kruiden.

Het is mijn seizoen. Ik ben er 43 jaar geleden in geboren. Op een stille zaterdag. Het sneeuwde. Ik was terecht bang van die grote koude wereld. Ik kon niet geloven dat er daar in godsnaam iets als warmte bestond. Elk jaar herhaal ik die geboorte, want na de lange donkere wintermaanden snak ik telkens weer naar warmte en licht. Naar fris groen en volle teugen verse buitenlucht.

Een lief lenteslaatje dus. Om te vieren dat het weer zover is. Dat ik weer geboren ben.

IMG-3003

Piepjong lenteslaatje

Voor dit slaatje gebruikte ik piepjonge lentegroenten en sorghum: een heerlijk, heel gezond soort zaad (geen graan dus en glutenvrij zoals quinoa, gierst, boekweit).

Voor vier
300g sorghum
1 rodebiet (grote tennisbal)
400g erwtjes
2 stengels witte selder
500g babyspinazie
handje munt
handje bladpeterselie of bloedzuring
4 lenteuitjes
1 el sojasaus
1 el ahornsiroop
1 duim gember
sesamolie (geen geroosterde sesamolie!)
rijstazijn
peper en zout

Spoel de sorghum grondig. Week de sorghum 2 uur in koud water. Giet af en doe in een kookpot. Voeg 1 liter licht gezouten water toe. Breng aan de kook. Laat 40 minuten koken. Giet af en spoel koud. Laat uitlekken.

Dunschil de draden van de selder. Snijd ze in reepjes en bak ze tot ze goudbruin gaan kleuren in sesamolie. Kruid af met peper en zout en zet opzij.

Schil de rodebiet en snijd hem in brunoise (minidobbelsteentjes).  Rasp de gember. Snijd de lenteuitjes fijn. Roerbak de bietjes met de geraspte gember in een pan met sesamolie tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Voeg de uitjes toe. Blus met 1 el rijstazijn, ahornsiroop en sojasaus. Zet het vuur uit. Smaak af met peper en zout.

Blancheer de erwtjes 4 minuutjes en giet ze af. Spoel koud en roer ze onder de bietjes en uitjes.

Was de spinazie, munt en bladpeterselie. Meng nu alle ingrediënten onder elkaar. Breng op smaak met peper en zout, eventueel nog wat sesamolie en rijstazijn.

Psst! Dit slaatje laat zich heel goed meenemen in een bokaal als lunch, naar een lentepicknick of op een lenteuitstapje.

Nog lentelekkers? Schrijf je in voor de lenteworkshop!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.