Linzenbolognese

Op vraag van mijn lieve Instagramvolgers alhier mijn receptje voor een vegan bolognese. Als vleesvervanger gebruikte ik linzen, een van mijn favoriete peulvruchten (ok ik geef het toe, alle peulvruchten zijn mijn lievelingspeulvruchten).

Om het zo eenvoudig mogelijk te houden voor jullie en omdat ik vooral wil dat jullie leren experimenteren met seizoensgroenten, voeg ik er geen specifieke groenten aan toe maar enkel de hoeveelheden. Zo kunnen jullie de groenten die jullie in huis/tuin hebben gebruiken. Om de saus een crispy beet te geven voegde ik walnoten toe. Je zal zien dat dit de saus net dat ietsje meer geeft. Specerijen en andere warme smaakmakers doen de rest. Een pasta die je de komende winter zeker warm houdt!

Voor vier
200 g ui
400 g seizoensgroenten (Ga bij voorkeur voor mintens 2 soorten, elke soort goed voor 200 g, bijv. pastinaak, wortel, prei, selder, champignons, knolselder, raapjes, …)
100 g grof gehakte walnoten (of pecannoten)
2 el lookpulp
2 el balsamicoazijn (of 1 el balsamico en 1 el worcestersaus als je die in huis hebt)
1 el paprikapoeder
1 tl oregano
80 g tomatenpuree
1 el sambal (of fijngesneden chilipepertje)
3 blaadjes laurier
3 takjes tijm
3 kruidnagels
1 el groentebouillon (poeder, pasta, verkruimeld blokje)
1 tl jeneverbessen
300 g gekookte linzen (mijn voorkeur voor dit recept gaat uit naar dupuis linzen, een kleine harde grijsgroene korrel)
300 ml rode wijn
600 g gehakte tomaten of passata (uit blik, brik, zelf ingemaakt)
peper en zout
olijfolie

Versnipper de ui en snijd de groenten in kleine blokjes.
Rooster de walnoten en laat even afkoelen.
Fruit de ui met de look in olijfolie. Voeg noten, balsamicoazijn, paprikapoeder, oregano, tomatenpuree en sambal toe. Roerbak even tot alles lekker gaat geuren. Voeg de groenten, de bouillon, tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen toe en laat een paar minuten stoven. Voeg tomaten en linzen toe. Laat minstens 20 minuten pruttelen op een middelmatig vuur met het deksel op de pot. Zet het vuur dan lager en laat nog 10 minuten pruttelen. Hoe langer de saus op het vuur staat, hoe beter de smaken zullen blenden. Check regelmatig of er genoeg vocht in de pot is, voeg anders wat water of passata toe. Smaak af met peper en zout.

Ik serveerde met een brede rigatoni maar het kan uiteraard met elke soort pasta. Werk af met (vegan) parmezan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.