Bananenbrood met yoghurt en chocolade

Ik weet het. Je kan er de straat mee beleggen. Met de recepten van bananenbrood. Maar omdat ik vorige week met een berg overrijpe bananen zat en ik uiteraard nog steeds te lui/koppig/eigenwijs/creatief/rebels (schrap wat niet past) ben om een bestaand recept te gebruiken, mixte ik mijn eigen beslag bij elkaar met wat ik toevallig in huis had. Sinds jaar en dag mijn favoriete manier van koken -zoals jullie ondertussen wel weten- maar bij gebak kan dat al eens grondig misgaan. Lees: betonblokken of slappe vodden. Deze keer niet dus. Ik begin stilaan ook bij het bakken aan te voelen of de verhoudingen goed zitten zonder te wegen en te meten. Een heerlijkheid! Geen grotere bakkick dan wanneer je gewoon wat kan smijten met je ingrediënten. Een bananenbrood from scratch dus, zoals de Britse en Amerikaans chefs het zo lekker vettig zeggen.  Heerlijk als ontbijt of tussendoortje. Suikerarm krachtvoer met een friszure toets door de yoghurt en de olijfolie. Enfin, je weet wat je te doen staat als de bananen weer slap en bruin liggen te worden in de fruitmand. Go bake that bread, babe!

Bananenbrood met yoghurt en chocolade

Voor een stevig brood
vier rijpe bananen
3 biologische eieren
80 g suiker
200 g amandelmeel
200 g speltmeel
1 el bakpoeder
1 tl vanille-essence (of -merg of -poeder)
100 ml (magere) biologische yoghurt
70 g donkere chocoladedruppels
150 ml goede olijf- of andere olie
snuif zout

Verwarm de oven voor op 180°C.
Prak de bananen. Voeg de eieren, yoghurt, vanille en olijfolie toe en klop goed los.
Meng in een andere pot speltmeel, amandelmeel, suiker en bakpoeder. Roer de droge ingrediënten onder de natte tot je een glad beslag hebt. Roer de chocoladedruppels onder het beslag. Giet in een ingevette cakevorm. Bak gedurende 30 minuten. Prik met een schoon aardappelmesje in het deeg. Het mag niet meer kleven. Laat anders nog even verder garen op 160°C.
Haal uit de oven. Laat afkoelen. Serveer met een drizzle yoghurt en wat gedroogde veenbessen. 

Opties:
Je kan de chocolade weglaten (ben je zot!).
Je kan de meelsoorten vervangen door andere meelsoorten (zoals boekweitmeel, kokosmeel, rijstmeel,…)
Je kan de chocolade vervangen door veenbessen, rozijnen, noten (ben je zot!).
Je kan de banaan vervangen door appelmoes.
Je kan chia-eieren of lijnzaad-eieren en plantaardige yoghurt gebruiken voor een vegan versie.

DDCE0118-1FA7-4EDD-87B5-426076612D03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.